Отворен Самит УН о климатским променама, Вучић у Глазгову до 02. новембра

Samit

Самит Уједињених нација о климатским променама у Глазгову данас је званично отворен, а у наредне две недеље водиће се интензивни дипломатски преговори представника 200 земаља о томе како да се изборе са заједничким изазовом глобалног загревања, преноси АП.

Званичници ће се бавити низом процедуралних питања пре него што се лидери из целог света окупе сутра у највећем граду Шкотске да објасне како се боре за смањење емисије штетних гасова који стварају ефекат стаклене баште и предложе како да се смање последице климатских промена.

Многи проблеми о којима ће се расправљати на овом светском самиту у Глазгову већ деценијама су на дневном реду, укључујући и питање како богате земље могу да помогну сиромашнијим државама да се изборе са емисијом штетних гасова и прилагоде се клими која глобално постаје све топлија. Спор темпо акције разбеснео је многе активисте за заштиту животне средине који би, према очекивањима, требало да организују бучне и креативне протесте током трајања самита.

Председавајућа претходне климатске конференције УН ЦОП25 одржане 2019. године у Мадриду и министарка за животну средину у влади Чилеа Каролина Шмит, започела је скуп у Глазгову замоливши присутне званичнике да минутом ћутања одају почаст онима који су умрли од инфекције корона вирусом.

Вучић на самиту до 2. новембра

Самиту ЦОП26 ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић. Он ће у Глазгову боравити од данас до 2. новембра.

Вучић ће се током Самита обратити на скупу шефова држава и влада, а присуствоваће и догађају поводом покретања иницијативе о глобалном смањењу метана, који организују преседник Сједињених Америчких Држава Джозеф Бајден и председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен.

Председник Србије ће на маргинама Самита одржати и низ билатералних састанака са званичницима неколико држава, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника Србије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије