Очекују се добри приноси пшенице

Psenica

„Временске прилике су врло сличне прошлогодишњим, тако да пшеница на пољима изгледа заиста добро. Прошле јесени засејане су нешто веће површине него претходне године, тако да очкуијемо род око три милиона тона, уколико временске прилике буду идеалне за развој усева“, рекла је Савовићева Танјугу

Она је изразила извесну резерву према могућности да добијемо рекордне приносе, јер није познато колико су пољопривредници минералног ђубрива бацили за прихрану усева.

Савовићева је рекла да су произвођачи овог пролећа планирали да засеју веће површине сунцокретом, науштрб кукуруза.

„За то постоје два разлога, први због назнака да ће Русија и Украјина бар делимично изостати са светског тржишта као највећи производајчи уљарица, а затим и због тога што уљарице траже мање улагања, посебно за ђубриво. Прелиминарне процене удружења су да ће сунцокрет бити засеја на 30.000 хектара више него прошле године и самим тим приноси на истом нивоу као прошле године даће већи род“, навела је директорка „Жита Србије“.

Додала је како се због тога очекјује да ће површине под кукурузом бити за коко 70.000 хектара мање него претходних година.

„Што опет не значи да ћемо имати мањи род, јер смо прошле године имали сушу па су приноси кукуруза били мали. Ове године очекујемо род од око седам милиона тона, прошле године је било шест милиона тона“, рекла је Савовићева.

Каже да, иако постоје најаве да би производајчи могли засејати више соје него прошле године, „Жита Србије“ сматрају да ће то ипак бити на проишлогоисишњем нивоу, односно на 240.000 хектара.

Међутим, приноси соје су прошле године били значјано умањени сушом, што за сада не очекујемо да се деси, тако да ћемо свакако имати много већи род, додала је Савовићева.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs