Перформативна промоција црногорске књижевнице Катарине Сарић у апатинској библиотеци

У Народној библиотеци „Миодраг Борисављевић“ у Апатину, у суботу, 14. августа, са почетком у 18 сати, биће одржана перформативна промоција црногорске књижевнице и књижевне критичарке Катарине Сарић. Повод за ово вече је ауторкин нови роман под називом „КАКОФОНИЈА“.

Роман КАКОФОНИЈА објављен је у издаваштву ИК Либерланд, Београд, у Едициији Либерланд Арт, свој пут је започео свечаним отварањем фестивала „Књига под ферал“ у организацији ЈУ Народне библиоетеке, Будва, који је одржан у јуну текуће године, у будванском старом граду.

Ауторка је специјални гост још једног фестивала, „Плутајући човек“, који ће се одржати на Зеленој глави Апатина, од 14. до 17. августа. Фестивал се одржава у организацији чешког Либерланда, слободне земље Вита Једличке, у оквиру којег ће ауторка наступити перформансом „Би Би на леђима“ и потом кренути на „Панонску турнеју: Би Би на шору“.

Ауторка ће се публици у Апатину представити у оквиру програма библиотеке „Миодраг Борислављевић“, а турнеја обухвата укупно пет градова Паноније. Осим Апатина, у којем почиње турнеја, ту су и Нови Сад, Сомбор, Оџаци, Кула и Суботица.

Читава турнеја замишљена је као путујући караван, у оквиру којег ће се ауторка публици представити литерарно-сценским и поетским перформансима од којих је сваки тематски насловљен специфичним мотивом града домаћина. Градови-станице, овог необичног путовања, јесу следеће:

– 14.08. у 18 сати „Плесан патина“ сценско читање, библиотека „Миодраг Борисављевић“ Апатин

– 15.08. у 19 сати „Би-Би на леђима“ Зелена глава, Либерланд, Апатин

– 16.08. у 19 сати „Господарско-ропски дискурс илити Клечање на кукурузу“ књижара-клуб Нублу, Нови Сад

– 17.08. у 18 сати „Дунђерска-сунђерска илити Да сам ја мушко“, улични перформанс код споменика Лаза Костић, Сомбор

– 18.08. у 18 сати „Идемо у Кулу да јашемо мулу“, трибина са перформансом, перформистички караван, Народна библиотека Кула

– 19.08. у 18 сати „Протрљај дугме и призови чишћење куће“ Културни центар „Атансије Николић“, Оџаци

– 20.08. у 19 сати „Час Какофоније“ Културни центар „Данило Киш“, Суботица, 20.08 у 19х часова, као завршница панонске турнеје, сценски перформанс

Осим премијере најновије књиге, Катарина Сарић представиће и део свог поетског стваралаштва, поетске збирке „Globus Hystericus“ и „Смрт Мадам Дупин“, као и путопис „Голо Месо“. Дакле, сем што је перформативна, турнеја будванске књижевнице је и жанровски разнолика.

Kатарина Сарић је рођена 1976. године на Цетињу. На Филозофском факултету у Никшићу је прво дипломирала матерњи језик са јужнословенским књижевностима, а потом и филозофију. Постдипломске студије је наставила на Факултету политичких наука у Подгорици где је дипломирала социјалну политику и социјални рад. Стручно се усавршавала за рад у области социјалне инклузије у „Заводу за школство”, „Фондацији за активно грађанство”, и Центру за антидискриминацију „Еквиста” у Подгорици. 

Пише друштвено ангажовану поезију, прозу и есејистику. Kњижевница је, поетска провокаторка и перформанс уметница.

Ауторка је 13 самосталних издања, заступљена у бројним коауторствима, антологијама, зборницима, на свим важнијим регионалним порталима.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs