Повећан број ванредних контрола свих рибарских подручја којима управљају „Војводинашуме”

Mreža

Рибочуварска служба ЈП „Војводинашуме” ће у периоду од 1. априла до 31. маја организовати већи број ванредних контрола свих рибарских подручја над којима управља. Контрола ће се спроводити и касније, до краја јуна месеца, а све у сврхе надзирања забране коришћења мрежарских и самоловних алата, која је на снази у наведеном периоду.

Фокус ванредних акција рибочуварске службе у време наведене забране биће делови рибарских подручја „Бачка“, „Банат” и „Срем”, као и врло ригорозне контроле привредних и рекреативних риболоваца на резерватима природе „Горње Подунавље“ и „Лабудово окно”.

Код рекреативних риболовца, контролисаће се број штапова који се користи за пецање (дозвољено максимално 3), улов рибе испод мере (за сваку врсту племените рибе је прописана дужина), максимални дозвољени дневни улов (максимално 5 килограма племените рибе), а посебан акценат ове године биће стављен на евиденцију улова.

Привредне рибаре ће строго контролисати у коришћењу врсте и броја алата, све са циљем спречавања криволова и заштите рибљег фонда у доба мреста најзначајнијих рибљих врста.

У ванредним контролама учествује комплетна рибочуварска служба са 23 рибочувара, 11 чамаца, 2 глисера и са једним „air-boatom”.

„Air-boatА“ је прво такво амфибијско пловно средство у Републици Србији, које ће се користити за контролу Дунава и Саве.

Новина су и сонари монтирани на прамац патролних чамаца, који се користе за проналажење потопљених мрежа и других недозвољених рибарских алата.

„Војводинашуме“ од ове сезоне почињу са коришћењем савремене опреме за ноћно осматрање, како би лакше уочили прикривена лица и пловила у недозвољеним радњама током ноћи и у условима смањене видиљивости.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије