Пореска управа затворила 9 објеката због непоседовања нових фискалних каса

Fiskalni račun

Министарство финансија Владе Републике Србије саопштило је да су на крају прве недеље примене новог модела еФискализације, који је постао обавезан од 1. маја, обвезници показали одговорност и на време прилагодили своје пословање том систему.

У саопштењу се наводи и да нови систем приказује да мањи број обвезника не поштује закон и да не евидентира промет преко електронског фискалног уређаја, те да је Пореска управа јуче започела теренске контроле, које су утврдиле одређене неправилности.

Анализом ризика и обрадом података из новог система, Пореска управа је одредила објекте за контролу у Београду, Новом Саду, Крагујевцу и Нишу.

Инспектори су на терену утврдили да одређени обвезници не послују у складу са Законом о фискализацији и у складу са тим изрекли укупно девет мера затварања објеката на 15 дана због непоседовања фискалног уређаја.

Забрана вршења делатности се увек први пут изриче на 15 дана, затим уколико се у року од 24 месеца поново утврди неправилност онда на 90 дана, а уколико се неправилност још једном понови – и на годину дана. Такође, Законом о фискализацији прописане су и новчане казне.

У новом систему је примећено да постоји на пример обвезник који поседује објекте на неколико десетина локација широм земље, да је узео субвенције које је давала држава, а да још није чак ни затражио безбедносни елемент, те да самим тим нема ни фискални уређај, односно није још ни започео процес еФискализације.

Обвезници су, како се подсећа, имали шест месеци транзиционог периода да пређу на нови модел, који је трајао од 1. новембра 2021. до 30. априла 2022. године. Министарство финансија и Пореска управа су континуирано апеловали на обвезнике да што пре почну да евидентирају промет преко новог фискалног уређаја.

еФискализација подразумева употребу новог хардверског или софтверског решења, а потребно је да сви обвезници издају нове фискалне рачуне са QР кодом како би радили у складу са Законом о фискализацији.

Скенирањем QР кода купци, односно корисници услуга, могу да провере да ли је рачун издат у складу са законом, а успостављају и везу са Пореском управом, те добијају информације да ли је њихов рачун оригинал, да ли је прослеђен у Пореску управу или не.

Министарство финансија позива грађане да скенирају рачуне и да на тај начин помогну држави у борби против сиве економије. Предности које доноси нови систем су бројне – и за државу, и за привреду и за грађане.

На тај начин се сузбија нелојална конкуренција и омогућава ефикаснија борба против сиве економије, олакшава пословање, смањују трошкови на дужи рок, укида се непотребно администрирање и ствара бољи пословни амбијент.

Такође, укида се трошак фискализације/дефискализације каса, годишњих сервиса фискалних уређаја, нестаје трошак куповине и складиштења такозваних контролних трака, укида се претплата код мобилних провајдера за ГПРС.

Електронска фискализација је кључан пројекат за увођење реда у наш фискални систем, на коме су Министарство финансија и Пореска управа континуирано радили у протекле две године.

Министарство изражава захвалност свим обвезницима који су показали одговорност и у законском року прешли на нови модел, и истиче и да ће Пореска управа у наредним недељама наставити контроле пореских обвезника по јасно одређеним критеријумима, наводи се у саопштењу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије