Почели радови на модернизацији пруге Суботица – Сегедин

Orban i Vučić

Радови на реконструкцији и модернизацији пруге Суботица – Хоргош – граница са Мађарском (Сегедин) почели су данас у Хоргошу, у присуству председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана.

На железничкој станици у Хоргошу, где је озваничен почетак радова на модернизацији пруге, присуствује и велики број грађана из овог краја.

Почетку радова присуствовали су и министар грађевинарства Томислав Момировић, војвођански премијер Игор Мировић, председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић.

За реконструкцију и модернизацију пруге од Суботице до државне границе са Мађарском уговор је потписан 12. јуна ове године, а вредност радова је 10,2 милијарди динара.
Завршетак радова очекује се половином новембра 2022. године.

Уговор предвиђа реконструкцију пруге дужине 26,63 километара за брзине до 120 километара на час и њену електрификацију, затим реконструкцију станичних зграда у станицама Палић, Бачки Виногради и Хоргош, стајалишта Јавно Складиште и Хајдуково, али и реконструкцију 13 путних прилаза у нивоу и два потходника.

Поступком јавног позива за избор стратешког партнера објављеног у априлу 2021. године изабрана је руска компанија РЖД Интернешнал, која у овај посао улази у конзорцијуму са домаћом компанијом Карин комерц.

РЖД Интернешнал у овом пројекту учествује само са 25 одсто, односно изводи радове демонтаже и изградње горњег строја, док водећи партнер у конзорцијуму, Карин Комерц, изводи све остале радове.

Након реконструкције, путнички возови ће саобраћати између Суботице и Сегедина брзином од 120 километара на час, тако да ће путовање до тог мађарског града трајати 40 минута (воз се зауставља на станицама и на граници).

Пружни прелази биће заштићени рампама, а на Палићу и Хоргошу лакши пролаз пешацима и бициклистима преко пруге биће омогућен подвожњаком.

Реконструкцијом и пуштањем у промет ове трасе биће унапређене транспортне и путничке везе у региону између два града Суботице и Сегедина, биће ојачане везе Мађарске и Србије, а биће повезане и главне логистичке целине у региону, укључујући интермодалну луку Баја на Дунаву, луку Сегедин на Тиси и логистичке центре у Војводини и Београду.

Пруга Суботица – Хоргош – граница са Мађарском је неелектрифицирана, регионална и прекогранична пруга, која повезује регионалне центре на територији Србије и Мађарске.

Вучић: Заједно са Мађарском можемо много да урадимо

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Хоргошу, где су почели радови на реконструкцији и модернизацији пруге Суботица – Хоргош – Сегедин, да Србија и Мађарска могу много тога заједно да ураде, као што су урадили и по питању снабдевања гаса, као и да снажнија Србија значи и јачу Мађарску и обрнуто.

Вучић је, у присуству премијера Мађарске Виктора Орбана, поручио окупљеним грађанима на мађарском – ко сме тај побеђује.

“То је карактеристика свега што је урадио Орбан у односима са Србијом и захвалан сам мађарском председнику владе због тога што је уз много храбрости и праву визију за политичке односе између Мађара и Срба, што је направио услове за потпуно нове односе, у које ми Срби верујемо да ће снажнија и јача Србија значити и снажнију и јачу Мађарску, као што смо сигурни да снажна и јака Мађарска значи и снажна и јака Србија”, поручио је Вучић.

То никада кроз нашу историју није било, додао је, и срећан сам и поносан што данас у Хоргошу тако нешто могу да изговорим.

Председник је поручио Србима и Мађарима да заједно можемо много тога да урадимо и да смо заједно многоструко јачи.

“И све што градимо показује колико заједнички можемо да постигнемо боље резултате”, истакао је Вучић.

Рекао је да је предвиђено да започети радови на прузи Суботица – Сегедин буду завршени у новембру 2022. након чега ће наше две земљле добити најмодернију железничку деоницу.

Додао је да ће пруга имати модерне безбедносне системе и пругу оспособљену за оптерећење за 22,5 тона по основни.

Такође, биће потпуно обновљене и модернизоване станичне зграде у Палићу, Бачким Виноградима и Хоргошу, као и стајалишта Јавно Складиште и Хајдуково.

Како је рекао, биће ту и 13 путних прелаза у нивоу и два потходника у Палићу и Хоргошу. Идејни пројекат је финансирала ЕУ у оквиру ИПА програма Мађарска – Србија, док је наша земље издвојила 86,7 милиона евра обезбедила кроз кредит ОТП банке и из буџета.

“Пуштањем у промет ове трасе дуге 27 км биће унапређене транспортне и путничке везе између Суботице и Сегедине и ојачане економске, културне и пријатељске везе између Србије и Мађарске и између Срба и Мађара. Грађани и привреда ће имати директан приступ интермодалној луци Баја на Дунаву и луци Сегедин на Тиси, као и логистичким центрима у Војводини и Београду. Пруга Суботица Хоргош ће се у станици Суботица прикључивати на брзу пругу БГ – Будимпешта, чиме корисници добијају приступ југоистоку и северозападу Европе”, навео је Вучић.

Додао је да ће читав простор, по окончају овог пројекта, између Суботице и Сегедина постаје развојно чвориште за туризам, трговине и зближавање наших култура и народа.

“Шта је лепше и важније него да живимо у миру који нисмо често имали у својој прошлости већ да имамо поверење једни у други. Србима желим да кажем пошто Мађари то знају – слушао сам Орбана и људе из мађарске владе који су на међународним скуповима имали неретко више храбрости и жеље да учине нешто добро за Србију него што су то имали многи од наших представника. И то говорим са пуном одговорношћу и захвалношћу према мађарским пријатељима, који никада нису имали ”али”. И на последњем самиту у Словенији и свим скуповима од Брисела до Берлина и Париза – били су на сваком месту уз Србију пуним срцем, што нисам сигуран да смо ми били тамо уз мађарске пријатеље. Али, се и то мења јер су Србији такви да добро враћају још бољим”, рекао је Вучић.

Он је говорећи о значају реконструкције пруге цитирао Данила Киша који је говорио да су за њега возови легенда и мит.

Председник је казао да је Србија велике процесе покренула изградњом пруге Београд – Будимпешта и навео даће сви који иду на запад и централну Европу ићи преко Будимпешта, као и што ће сви из Будимпеште који иду према Атини и Истанбулу ићи преко Београда.

Такође, Вучић је казао да ће данас имати састанак, разговор уз ручак, са Орбаном на коме ће говорити о најважнијим питањима који муче целу Европу и регион.

“Али ћемо и ту да приступимо заједнички као што смо решили проблеме снабдевања гасом заједнички, имали смо храбрости и једни и други да издржимо притиске, али зато и Срби и Мађари данас знају да ће имати довољно гаса”, нагласио је Вучић.

Додао је да Србија то не би могла да уради сама, без Орбанове храбрости.

“Када видим да они могу, онда и мене брига за све притиске, онда је и мени много лакше”, истакао је Вучић.

Додао је да пруга Суботица – Сегедин показује да се налазимо у центру Европе и да ће та пруга донети конкретне резултате.

Изразио је уверење да можемо да се договоримо како да дамо заједничко име тој прузи у будућности, као и прузи која ће спајати Београд и Будимпешту.

Да има српско име, а мађарско презиме или обрнуто, да покажемо да све заједнички можемо да направимо, додао је Вучић.

Председник истиче да ће се ускоро ићи на реконструкцију болнице и у Суботици од 40 милиона евра, да се завршавају радови на позоришту у Суботици од 4,5 милиона евра, затим да ће тај град добити стадион од 22 милиона евра, као и да ће почети изградња водовода и канализације.

“А у новембру отварамо нову немачку фабрику за 500 запослених, инвестиција је вредна 65 милиона евра, за само месец дана”, најавио је Вучић.

Суботица ће имати фантастичну будућност, али је услов за све то да Срби и Мађари имају најближе и братске односе.

Орбан: Граница ЕУ да буде много јужније, Србија капија Балкана

Председник мађарске владе Виктор Орбан поручио је данас да би границе ЕУ требало да буду много ниже на југу континента, и да би грађани Србије требало одавно да пролазе у Мађарску и Европу без пасоша.

Орбан је, на церемонији обележавања почетка радова на реконструкцији и модернизацији железничке пруге Суботица – Хоргош – државна граница са Мађарском – (Сегедин), истакао да се свечаност одржава на шенгенској граници, али да спољна граница ЕУ не би требало да буде овде.

„Сви добро знамо да је Србија капија Балкана и кључна земља за безбедност Европе. Истина је и знамо да је Србија већ годинама спремна за улазак у ЕУ“, подвукао је он.

Орбан је истакао да се полако поставља питање да ли Србија жели да уђе у ЕУ, и да ли ће имати коме или чему да се придружи.

Подвукао је да се Мађарска залаже за чланство Србије у ЕУ јер у Србији има великог брата.

Орбан се захвалио председнику Србије Александру Вучићу што га је позвао да буде на церемонији.

„Налазимо се у необичној ситуацији. Желимо да обновимо железничку линију стару 150 година. Али у ствари постављамо камен темељац. Ово је симбол сарадње и заједничког напретка Мађарске и Србије, Мађара и Срба који граде нову заједничку будућност“, истакао је он.

Пренео је да има договор са председником Вучићем који гарантује да ће Мађари и Срби подједнако имати користи и напредовати захваљујући сарадњи две земље.

„Прво сазнање јесте да смо заједно јачи. Друга наша спознаја је да морамо да још више учврстимо наше односе. Треће је, и због тога смо се пре месец дана срели у Будимпешти, да треба да потпишемо споразум о стратешкој сарадњи“, указао је он. Орбан уз опаску да је мигрантска олуја пресекла ову железничку линију.

„Тиме су грађани оба града много изгубили, јер је постало немогуће саобраћање овом железничком линијом. Сећам се пре шест година, више хиљада миграната су ходали баш тим железничким шинама према Мађарској и Европи, тако да је морала та линија да буде затворена и на крају је у потпуности укинут саобраћај на њој“, нагласио је он.

Истакао је да се ради, како је рекао, о причи својственој централној Европи, да у једној централној сили далеко од нас смисле нешто и онда то покушавају да нам наметну, а на крају ми плаћамо цену за све то.

„Могу да вам кажем да су стране силе увек доносиле само немир и рат. Све оно што је долазило споља доводило је до конфликата и уназађења оба народа“, подвукао је он.
Орбан је нагласио да је дошло време да своју судбину узмемо у сопствене руке.

„Ми радимо заједно са Вучићем на изградњи железничке линије између Будимпеште и Београда, а такође смо спремни да радимо и на успостављању линије између Суботице и Баје. Али то је све висока политика. Оно што је из аспекта живота грађана важно је да ћемо ову железничку линију изградити и ви ћете моћи за 35 минута бити у Сегедину, односно Сегендинци за толико да дођу до вас“, објаснио је он.

Казао је да се ради и на обезбеђивањем што једноставнијем проласку, контроли на граници.

Он се захвалио Мађарима и Србима који су учествовали у припремама реконструктивног пројекта, те онима који ће да раде на пројекту пожелео је успешан рад.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs