Пропао договор о признању кривице: Против Хантера Бајдена подигнута оптужница због поседовања оружја

Hanter Bajden

Против Хантера Бајдена, сина америчког председника Џозефа Бајдена, данас је подигнута кривична оптужница, након неуспешног договора о признању кривице.

То је први пут да ће дете актуелног председника бити кривично гоњено, пренео је Глас Америке.
Оптужница, поднета окружном суду у Делаверу, Хантера Бајдена терети по три тачке за кривична дела повезана са поседовањем оружја.
Тужиоци оптужују млађег Бајдена да је лагао о употреби илегалних наркотика када је купио пиштољ у октобру 2018. године.

Према закону, Хантеру Бајдену би било забрањено да купује оружје због зависности од наркотика.

Оптужницу је подигао специјални тужилац Дејвид Вајс, а уследила је након што је пред судом пропао договор према којем је Хантер требало да призна кривицу за два мања преступа у вези са плаћањем пореза да би избегао да буде кривично гоњен по оптужби за поседовање оружја.
Истрага о порезима је у току.

Овај случај утицаће на председничку кампању за изборе 2024. године, у којој ће Бајденов ривал ривал вероватно бити његов републикански претходник Доналд Трамп, против којег су подигнуте четири кривичне оптужнице, навео је Глас Америке.

Вајс је у августу именован за специјалног тужиоца, након што је годинама истраживао послове Хантера Бајдена као главни тужилац у Делаверу, америчкој држави коју је Бајден заступао у Конгресу.

Хантер Бајден годинама је био мета оштрих напада Трампа и његових републиканских савезника који га оптужују за нелегалне послове, између осталог повезане са Украјином и Кином.

Радио је као лобиста, адвокат, инвестициони банкар и уметник, а јавно је говорио о својим проблемима са злоупотребом опојних супстанци.

Одбори у Представничком дому, који су под контролом републиканаца, месецима воде истраге о иностраним пословима Хантера Бајдена.

Он је првобитно пристао да се изјасни кривим по оптужбама да није платио више од 100.000 долара пореза на доходак 2017. и 2018. године, међутим, договор је пропао након што је савезни судија поставио питање да ли ће споразум забранити тужиоцима да подигну оптужнице по другим питањима.

Председавајући Представничког дома Кевин Мекарти у уторак је објавио да покреће истрагу о опозиву председника Џозефа Бајдена.

Иако су републикански посланици прикупили сведочења да се Џозеф Бајден повремено придруживао позивима на којима су били Хантерови пословни сарадници, још нису презентовали доказе да је председник лично имао корист од тога.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs