Путин: Покушаји истискивања Русије са енергетских тржишта погодиће све

Putin

Руски председник Владимир Путин упозорио је јуче ће покушаји западних земаља да истерају руске снабдеваче енергентима са тржишта неизбежно утицати на целокупну глобалну економију.

Руске енергетске компаније су одговорни учесници на светском тржишту, афирмисали су се својим вишедеценијиским радом и стриктним испуњавањем обавеза, навео је шеф руске државе на састанку о ситуацији у нафтној и гасној индустрији, јавља Тасс.

“Покушаји западних земаља да истисну руске добављаче, да замене наше енергетске ресурсе испорукама алтернативних добављача неизбежно ће утицати на целокупну светску економију”, рекао је Путин.

Он је такође саопштио да Русија намерава да драматично повећа удео плаћања у националним валутама у спољној трговини.

Путин је додао да је наложио влади да преусмери извоз руских енергената са Запада на тржишта на југу и истоку и да за то припреми одговарајућу инфраструктуру.

“Морамо да диверзификујемо извоз, полазећи од тога да ће у догледно време снабдевање Запада нашом енергијом остати и даље смањено, тако да је важно да се консолидује тренд из последњих година и да се корак по корак наш извоз преусмерава на брзорастућа тржишта југа и истока”, рекао је он.

Руски лидер је оценио да је најакутнији проблем у домаћем сектору горива и енергије везан за поремећаје извозне логистике због санкција и предложио да се разговара о дугорочним плановима развоја нафтног и гасног сектора и приступима за решавање изазова са којима се суочавају компаније из овог сектора.

Реторика ЕУ додатно дестабилизује тржисте енергије

Европске земље својом реториком о напуштању руских енергената додатно дестабилизују тржиште и подижу цене својим грађанима, рекао је данас председник Русије Владимир Путин.

“Упркос стварима које су свима очигледне, европске земље непрекидно говоре о одбијању руских испорука (енергије) дестабилизујући тржиште још више, тако да властитим снагама надувавају цене, пре свега њиховим грађаним”, рекао је он на састанку о ситуацији у руској индустрији нафте и гаса, преноси Тасс.

Путин је оценио да тренутно не постоји разборита алтернатива руском гасу у Европи и да је замена руских енергената могућа тек у будућности.

“Оно што изненађује јесте то да такозвани партнери из непријатељских земаља признају да не могу без руских енергената, укључујући природни гас. Једноставно за Европу сада не постоји рационална замена”, рекао је руски лидер додајући: “Да, тако нешто је могуће, али сада тога нема, сви то схватају”.

Како је објаснио, слободних количина на светском тржишту једноставно нема, а испоруке из других земаља, пре свега из Сједињених Држава у Европу, коштаће, каже, потрошаче вишеструко скупље и утицаће на животни стандард људи и на конкурентност економија европских земаља.

Према Путиновим речима, Европа је спремна да напусти зелену агенду и да се поново ослони на енергију са високим емисијама угљеника.

“Оне (европске земље) су спремне да забораве на своје тзв. зелену агенду и да се поново ослоне на енергију са високим угљеничним отиском, коју су донедавно хтели у потпуности да угасе, називајући је ‘архаичном’ и ‘прљавом'”, рекао је Путин.

Треба да градимо нове гасоводе и нафтоводе из Сибира

Руски председник Владимир Путин сматра да је потребно испланирати изградњу нових гасовода и нафтовода са налазишта у Сибиру, а такође повећати и капацитет претовара нафте на Арктику и Далеком истоку.

“Треба узети у обзир могућност изградње нових нафтовода и гасовода са налазишта у западном и источном Сибиру”, рекао је Путин, сумирајући резултате састанка о ситуацији у нафтној и гасној индустрији, преноси Спутњик.

Према његовом мишљењу, “повећање капацитета претовара нафте у арктичким и далекоисточним лукама такође је веома важан задатак.”

Говорећи о другим правцима рада, Путин је нагласио да је неопходно “искористити потенцијал Северног морског пута и укључити гасоводе ‘Снага Сибира’ и ‘Сахалин – Хабаровск – Владивосток’ у јединствени систем снабдевања гасом како би се региони у том делу земље обезбедили гасом”.

Путин оснива комисију за технолошку независност

Руски председник Владимир Путин потписао је данас уредбу којом се оснива комисија Безбедносног савета за технолошки суверенитет у ИТ сектору.

Како је пренео ТАС С, уредбом је предвиђено да комисијом руководи заменик Безбедносног савета Дмитриј Медведев.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије