Свечано отварање изложбе „Сублимација мисли“ 17. маја у Малој галерији КЦ

Ulje na platnu

У уторак, 17. маја, од 19 часова, биће уприличено свечано отварање изложбе „Сублимација мисли“, аутора Владана Ранђеловића, у Малој галерији Културног центра „Лаза Костић“.

О аутору:

Рођен је у Нишу 1975. године. Дипломирао је на Факултету ликовних уметности у Приштини, на Катедри за сликарство, у класи проф. Хилмије Ћатовића; на истом факултету магистрирао је на Катедри за вајарство, у класи проф. Зорана Каралејића.

Током предавачке каријере, радио је као професор Ликовне културе и Слободоручног цртања; од 2018. изабран у звање доцента на Факултету уметности у Нишу, за предмете Цртање и Сликање.

Члан је УЛУС-а од 2000. године.

Имао је близу 60 самосталних изложби и био је учесник на преко 160 групних изложби и преко 50 колонија у земљи и иностранству.

„Током више од две деценије професионалне каријере, Владан Ранђеловић је прошао кроз различите фазе ликовног говора: у истраживачком и узбудљивом трагању за новим и другачијим визуелним решењима, почевши од мотива мртве природе, преко мотива птица, паунова и инсеката, експресивних пејзажа храпаве фактуре до имагинарних простора асоцијативног прејзажа.

У најновијој стваралачкој фази, анализом и успостављањем нових релација, Ранђеловић кадрира сложене односе у простору који су, непрекидним процесом трансформације, довели до потпуно новог сагледавања стварности. Ослобађајући драгоцен креативан дух сугестивним вођењем идеје, методом редукције, уметник решава бројне ликовне проблеме, упућујући на ново сагледавање променљивости природе. Истичући примарно дејство боје и линије, а унутар пластичне пиктуралне структуре, долази до нових открића формирајући властити визуелни систем у коме се, поред чисте ликовности, простор и време појављују као два битна егзистенцијална слоја којим решава судбину властитог исказа.

Владан Ранђеловић стиже до неочекиваних идеја које визуализује кроз редуковане, готово апстрактне, јарко обојене мозаичке површине. Може се рећи да се кроз све наведене фазе стваралаштва провлачи узбудљиво и снажно осећање живота и света као одлучујући фактор у грађењу властите визуелне опсервације“ (из рецензије Радмиле Костић).

Поставка изложбе трајаће до 11. јуна.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије