Случај бе-се-же вакцине: Огласило се тужилаштво – заказала комуникација између сестара и фармацеутских техничарки

Vakcina

Јавност је остала затечена када је министарка Даница Грујичић крајем октобра обелоданила да је чак 600 беба у ГАК „Народни фронт“ примило физиолошки ратсвор уместо бе-се-же вакцине.

Убрзо затим Прво основно јавно тужиластво у Београду формирало је предмет, а сада је донета и одлука да кривични поступак против одговорних неће бити покренут јер новорођенчад нису била угрожена, а и вакцинација је обављена накнадно. Поднети су прекршајни потупци протов одговорних лица.

Одмах је упућен и захтев за прикупљање потребних обавештења Полицијској управи за Град Београд, УКП, Првом одељењу, а у правцу откривања да ли је било пропуста у раду запослених у ГАК „Народни фронт“ и утврђивање да ли се у њиховим радњама стичу обележја кривичног дела.

Тужилаштву је надлежна полицијска управа доставила детаљан извештај из ког произилази да је дошло до грешке у комуникацији између фармацеутских техничарки и медицинских сестара са Одељења неонатологије, те да фармацеутске техничарке нису извршиле увид у упутство на БЦГ вакцинама новог произвођача и нису о дилемама и недоумицама обавестиле начелника Клиничке апотеке.

Даље се наводи да, имајући у виду да се ради о вакцинама новог произвођача које се састоје од две ампуле са прашком за суспензију и са раствором, дошло је до неадекватног вакцинисања БЦГ вакцином 676 новорођенчади која су уместо БЦГ вакцином вакцинисана само растварачем – физиолошким раствором.

Такође, у извештају је наведено да деца тиме нису била угрожена већ да само нису вакцинисана потребном и прописаном дозом БЦГ вакцине, те да су предузете мере евиденције свих беба које су неадекватно вакцинисане физиолошким раствором за БЦГ вакцину у циљу позивања и поновног вакцинисања исправно раствореном вакцином.

Прво основно јавно тужилаштво – деца нису била угрожена

Након увида у достављени извештај, Прво основно јавно тужилаштво у Београду је списе предмета доставило на оцену надлежности Вишем јавном тужилаштву у Београду ради евентуалног разматрања кривичног дела несавестан рад у служби. Међутим, тужилаштво је 8. децембра вратило на надлежност списе предмета, наводећи да се не ради о кривичном делу из надлежности њиховог тужилаштва.

Прво основно јавно тужилаштво је потом донело одлуку о непокретању кривичног поступка, јер из прикупљених обавештења произилази да новорођенчад оваквом неадекватном вакцинацијом није угрожена, да је обављен епидемиолошки надзор, те да су предузете мере везане за адекватну поновну вакцинацију. Како је наведено, поднети су прекршајни поступци против одговорних лица.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs