Србија ће прва у свету имати Гејминг село – Факултет, хотел, спа центар…

Arena

Relog Media Медиа, највећа еспорт продукцијска кућа на Балкану, заједно са ТВ Арена Еспортом, премијерно је на Павиљону Србије на Еxпо 2020 у Дубаију представила пројекат изградње првог Гејминг села (Gaming village) у Србији и на свету, које ће ускоро бити отворено и доступно за организацију највећих светских еспорт турнира.

У оквиру Гејминг села, биће изграђена прва наменски грађена Гејминг арена у свету са 10.000 седећих места која ће бити намењена организацији великих светских еспорт турнира, који сваке године посећује све већи број људи, саопштено је из Павиљона Србије на Expo Dubai.

У свом саставу Гејминг село ће имати: пословни простор, Факултет за еспорт и гејминг, управну зграду, хотел са пет звездица који ће имати 300 луксузно опремљених соба, бројне кафиће и ресторане које ће гости Гејминг села имати на располагању, али и велики спа центар и олимпијски базен.

Милутин Пећић, оснивач и генерални директор Релог медиа објашњава како еспорт доприноси економији једне земље и зашто је важно да Србија заузме своје место у овој најбрже растућој индустрији на свету чије су размере скоро несагледиве, имајући у виду чињеницу да је гејминг друга највећа индустрија на свету – одмах после војне, док на светском нивоу гејминг зарађује више него филмска и музичка индустрија заједно.

Као успешан пример улагања у еспорт Пећић наводи пољски град Катовице:

– Иако се у Катовицама одржава само један гејминг турнир годишње, он је већ позициониран као еспорт град, који је од ове делатности значајно унапредио економију. Замислите само колика ће добит бити за нашу земљу, након четири турнира које ми планирамо да организујемо следеће године. Они ће допринети расту економије, али и већој туристичкој видљивости наше земље. Отварањем овог Гејминг села, Србија се позиционира не само као регионални, већ и светски лидер у овој области – закључује Пећић.

Поред еспорта, Гејминг село ће поседовати значајне капацитете и за одржавање других спортских такмичења, јер ће се у његовом саставу налазити неколико врхунских затворених спортских објеката са 2.000 седећих места – кошаркашки, одбојкашки и рукоментни терен, сале за борилачке вештине, а на отвореном – тениски терени, падел терени и трим стаза.

За развој еспорта, изузетно је значајан добар геостратешки положај који има наша земља – добра авио повезаност са другим земљама, централна позиција у Европи и безвизни режим са бројним великим земљама попут Кине, Бразила, Индије…

Цео пројекат је у складу са највишим еколошким стандардима одрживе градње – употреба природних материјала попут дрвета, системска рециклажа копјутерске опреме, соларни панели, кровне басте, док је улаз у овај затворени комплекс могућ само електричним возилима.

А како ће то изгледати у Гејминг селу – могли смо видети делом на Павиљону Србије на Еxpo 2020 Dubai који је угостио три најпопуларнија играча српске и регионалне еспорт сцене који су увелико препознати и на светској сцени – Г2 Нико, Г2 Хунтер и аналитичар Yнк, који су учествовали на трибини посвећеној развоју и популаризацији еспорта, а публика је имала ексклузивну могућност и да се такмичи са њима и кроз различите интерактивне програме освоји вредне награде.

Мало је познато, да је поред филмске индустрије, гејминг најразвијенија грана креативних индустрија у Србији. Српска гејминг индустрија у 2020. години приходовала је 120 мил УСД, са годишњом стопом раста од 20%, а упркос пандемији, наставила је да расте.

Еспорт је тренутно једна од највећих и најбрже-растућих индустрија на свету. Грубе процене кажу да у свакој држави између 2% и 5% укупне популације, спада у групу еспорт ентузијаста. У Србији постоји између 150.000 и 350.000 људи који прате еспорт и на неки начин активно учествују у њему, а сматра се да је међу њима највише мушкараца између 17 и 38 година.

Развој еспорта представља значајан потенцијал за српску гејминг сцену, а отварање Гејминг села допринеће још већој популаризацији еспорта код нас, бољем позиционирању и већој препознатљивости домаћих такмичара, каже се у саопштењу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије