“Угњетавање Срба на делу“: Упозорење Боцан-Харченка

Vučić

Амбасадор Русије у Србији Александар Боцан-Харченко оценио је јуче да се насиље званичне Приштине наставља и да је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти заузео отворену линију освајања дела КиМ насељеног Србима.

Он је у разговору са руским новинарима рекао и да је друга очигледна ствар да Запад охрабрује Приштину у овим активностима, преноси Спутњик.

– Чињеница је да се дијалог формално води као параван за оно што се заиста дешава на Косову јер не даје апсолутно никакве резултате, као ни дипломатски контакти са представницима водећих западних земаља – указао је Боцан-Харченко.

Амбасадор Русије у Србији предочио је да је циљ Запада да омогући Приштини да успостави потпуну контролу над читавом територијом КиМ под међународним патронатом, укључујући и војно присуство такозваних мировњака који помажу специјалним снагама косовских Албанаца да и даље спроводе политику сузбијања Срба и саме Србије, другим речима да спроводе политику угрожавања мира на Балкану.

Боцан-Харченко је рекао и да после немира на северу КиМ постају све очигледније паралеле о негативном развоју ситуације у и око Украјине и на КиМ под утицајем Запада.

– Цела ситуација, апсолутно све, укључујући и однос Приштине према Србима на Косову, подсећа на све оно што се дешавало и дешава се у Украјини. Исте шеме, исто понашање Запада. Американци и чланице ЕУ свакодневно понављају позиве Приштини да спроводи бриселске споразуме, али ништа није учињено. Насиље ескалира, а угњетавање Срба се наставља – нагласио је руски амбасадор и подсетио да су западне мировне снаге одобравале ескалацију и насилне акције против цивила, иако је требало да их заштите.

Према његовим речима, иако би на КиМ требало да се делује под окриљем НАТО, како је и прописано резолуцијом Савета безбедности УН, у стварности се испуњавају налози НАТО, односно Запада, а насиље које спроводе приштинске власти над Србима на Косову и Метохији дешава се уз охрабривање Запада и под окриљем дијалога у Бриселу.

Са амбасадором Руске Федерације данас је разговарао председник Србије Александар Вучић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs