Ужас! Од православног манастира направили дискотеку: Погледајте призор који је разбеснео вернике

Turci

Високи представници Руске православне цркве назвали су скрнављењем снимање рекламе са тројицом ди-џејева на тлу светиње која је направљена крајем 4. и почетком века у турској провинцији Трабзон.

Православни манастир Панагија Сумела, изграђен крајем 4. и почетком 5. века у турској провинцији Трабзон нашао се у центру скандала прошле недеље, због чега је реаговала чак и Руска православна црква, преноси Спутњик.

Наиме, у тренутку док је манастир затворен због рестаурације и могућности одрона, локалне власти су дале одобрење тројици ди-џејева да на тлу те светиње пуштају своју музику, са све оправдањем да снимају рекламу управо за њу.

Према речима једног од уметника, они су желели да представе манастир Сумела на другачији начин – уз помоћ енергије музике. Међутим, успели су само да изазову велико негодовање, укључујући и Руске православне цркве, као и великог броја верника широм света.
Данас је верски склад у тој земљи поново нарушен: у главној историјској светињи понтијских Грка, манастиру Панагија Сумела у Трапезунду, локалне власти су дозволиле отварање дискотеке – изјавио је шеф одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит Иларион.

Митрополит је приметио да су турске власти то дозволиле само да би привукле туристе.

– Сигуран сам да руски туристи, који представљају већину туриста који посећују Турску, никада не би одобрили овакво цинично гажење хришћанске светиње. У Русији такав однос према храму или џамији доводи до кажњавања одговорних. Задовољство је видети да бар представници локалног становништва и туристичког бизниса протестују због онога што се десило – додао је високи званичник руске цркве.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије