Учесници самита Г20 без заједничког саопштења због рата у Украјини

Samit G20

Министри финансија и гувернери банака земаља чланица Групе 20 развијених економија истакли су да ће покушати да реше глобалне проблеме снабдевања храном и растућим спољним дуговима, али на дводневном састанку у Индонезији нису направили битне политичке помаке.

Помаци су изостали због подељених ставова у вези са сукобом у Украјини, па је изостало и заједничко саопштење.

Америчка министарка финансија Џенет Јелен изјавила је да су различити погледи на сукоб у Украјини спречили учеснике да издају заједничко званично саопштење, али да је група имала „снажан консензус“ о томе да је неопходно позабавити се погоршаном кризом у вези са снабдевањем храном, пренео је Ројтерс.

„Ово је изазовно време, јер је Русија део Г20 и не слаже се са нама осталима о томе како окарактерисати рат“, навела је Јелен, али је нагласила да неслагање не би требало да спречи напредак у решавању хитних глобалних питања, преноси британска агенција.

Министарка финансија Индонезије Шри Муљани Индравати саопштила је да су се чланице усагласиле око већине тема, али не и око посебних изјава о рату у Украјини и то је описала као „најбољи резултат“ који је група могла да постигне на овом састанку.

Састанку је виртуелно присуствовао руски министар финансија Антон Силуанов, док је његов заменик присуствовао лично.

Украјински министар финансија Сергеј Марченко је на седници позвао на увођење „строжих циљаних санкција“ појединцима који подржавају Путинов режим, наводи Ројтерс.

Г20 ће успоставити заједнички форум министара финансија и пољопривреде земаља чланица за решавање питања снабдевања храном и пољопривредним ђубривом.

Сличан форум је успостављен за министре финансија и здравља.

Кристалина Георгиева, директорка Међународног монетарног фонда, упозорила је да је више од 30 одсто земаља у развоју и невероватних 60 одсто земаља са ниским приходима у дужничкој кризи или близу ње.

„Ситуација у вези са спољним дуговима земаља се убрзано погоршава и требало би осмислити механизам за решавање дуга који добро функционише“, истакла је она, преноси Ројтерс.

Кевин Галагер, који је на челу Центра за политику глобалног развоја на Универзитету у Бостону, то што државе чланице нису успеле да се договоре око заједничког саопштења види као слабост некада моћне економске групације.

„Налазимо се у тренутку када је светска економија остала без кормила. Г20 је парализована Путиновим ратом“, оценио је Галагер, преноси Ројтерс.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs