У суботу бесплатан улазак у све објекте на Београдској тврђави

Kula

У оквиру манифестације Дани Београда у суботу, 16. априла, улаз у четири објекта на Београдској тврђави биће бесплатни . Заинтересовани посетиоци моћи ће да посете Римски бунар, Кулу Небојша, Војни бункер и Велики барутни магацин, , од 11 до 19 часова.

Римски бунар изграђен је у периоду од 1717. до 1739. године, за време барокне аустријске реконструкције Београдске тврђаве. Бунар је дубок шездесет метара и скоро три и по метра широк.

Кула Небојша, изграђена у 15. веку као одбрамбена кула, у време османске власти, постаје најпознатија тамница и мрачни симбол Београда. Од 2011. године представља модеран изложбени простор у ком се, уз помоћ аудио визуелних ефеката, посетиоци могу упознати са делом српске и грчке историје.

Војни бункер на Горњем граду грађен је 50-тих година 20. века, а осим унутрашњости објекта, посетиоци могу да виде и изложбу “Уметност у бункеру”, посвећена цензури у уметности 60-тих и 70-тих година 20. века.
У Великом барутном магацину, који је грађен у време велике аустријске реконструкције Тврђаве, данас се налази поставка римских камених споменика, стела, саркофага и жртвеника који су током низа година прикупљани и доношени са различитих налазишта.

Споменици припадају античком периоду (од друге половине I века до IV века).

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије