Четврти талас у замаху, лекари упозоравају да је ковид непредвидив

У Србији је од почетка епидемије коронавирус потврђен код 751.147 људи, а борбу са ковидом изгубило је 7.240 особа. На болничком лечењу налази се 1.057 оболелих, а на респираторима 58 пацијената.

У протекла 24 сата коронавирус је у Србији потврђен код 2.454 особе од 14.270 тестираних узорака. Борбу са ковидом изгубило је још 7 оболелих. На респиратору је 58 пацијената.

Највише оболелих је у Београду – 541, а троцифрен број имају и Крагујевац и Ниш.

Члан Националног стручног тела за имунизацијуи имунолог Душан Попадић навео је за РТС да је четврти талас, дошао чак и раније него што су предвиђали.

  • Када и овај талас прође, ми нисмо сигурни да на јесен или у рану зиму нећемо имати још један талас, закључио је Попадић.

Управник Педијатријске клинике на Институту за здравствену заштиту мајке и детета доктор Владислав Вукомановић навео је за РТС да у Србији расте и број деце оболеле од ковида.

  • Заражавају се они који нису вакцинисани и родитељи треба да размисле и вакцинишу децу, рекао је Попадић.

Директор Удружења произвођача иновативних лекова Бојан Тркуља рекао је за РТС да не постоји разлика у саставу вакцина коју би примила одрасла особа или дете.

  • Када су деца у питању, битно је погледати шта каже СЗО, а то је да су одрасли приоритет, али има и деце код којих постоје одређени коморбидитети које и те особе чине суспектним за развој тежег облика болести, па је логично да се таква деца вакцинишу, истиче Тркуља.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије