Јединица за мождани удар почела са радом при Одељењу неурологије

Јединица за мождани удар почела је са радом у оквиру Одељења за неурологију Опште болнице „Др Радивој Симоновић“ у Сомбору. Нова јединица оформљена је како би се код пацијената што пре открио узрок можданог удара и према узроку прецизно одредио начин лечења.

На формирању јединице радило се током летњих месеци 2021. године, где је реконструисан и адаптиран простор, који је опремљен са 6 нових електричних кревета за збрињавање пацијената по принципима полуинтензивне неге, са савременим мониторима, инфузним пумпама и пратећом опремом, а поред тога извршен је и низ радова на објектима који се налазе у болничком комплексу на Апатинском путу.

Нову Јединицу за мождани удар обишао је данас градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, заједно са директором Опште болнице др Драганом Растовићем, а у рад Јединице упутила их је начелница Одељења неурологије др сци.мед. Јасмина Јовић.

Значај збрињавања пацијената у Јединици за мождани удар огледа се у раној детекцији фактора који могу бити узрок можданог удара, а што одређује начин лечења. Пацијенти ће проводити 24-72 часа на континуираном мониторингу виталних параметара, у зависности од тежине клиничке слике и могућих етиолошких фактора. Праћење пацијената који су лечени у специјализованим Јединицама за мождани удар показало је да је опоравак бољи и бржи, са мањим компликацијама и мањим морталитетом. Са овим циљевима нова Јединица сомборске болнице почела је са радом.

У току протеклих годину дана едуковано је и особље Одељења, по међународним стандардима предвиђеним за лечење пацијената са можданим ударом. У плану је и набавка апарата за ултразвучни преглед крвних судова врата чиме ће се олакшати дијагностички поступак.

Средства за реконструкцију обезбедила је Општа болница „Др Радивој Симоновић“.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије