Јовица Десница: “Судија мора бити јак”

Vidanov sportski kutak

Мој данашњи саговорник је као мали тренирао фудбал у Фудбалском клубу “Олимпик” из Апатина, али се касније одлучио за посао фудбалског судије којим се данас бави уз школу коју похађа. Јовица Десница, делилац правде на многим мечевима Подручних лига, открио нам је на шта све један судија мора бити спреман и шта све треба да очекује у својој каријери, а више о томе прочитајте у наставку.

1. Кад и зашто си се одлучио за бављење послом фудбалског судије?

-Па пре свега, од малих ногу сам се занимао за фудбал и тренирао сам у неколико клубова у нашем округу. Мој отац је био фудбалски судија, па ми је показивао његове слике са утакмица и то ме је много занимало. Пријавио сам се у фудбалски савез и полако почео да се учим. Са 15 година сам положио испите за привременог судију, а тренутно полажем испит за републичког судију, тачније судију 2. категорије.

2. Да ли си имао неке ситуације које ниси очекивао и како си реаговао на њих?

-Било је безброј ситуација у којима сам се налазио и питао “шта и како”, али у сарадњи са колегама је све било у реду и ти спорни моменти су убрзо били решени.

3. Шта је теже бити, главни или помоћни судија и зашто?

-Могу ти рећи да је доста теже бити главни судија, јер се ти питаш за све. Мораш да доносиш јако тешке одлуке које могу да одреде крајњи исход утакмице. Сви гледају у тебе и чекају која ће бити твоја коначна пресуда. Задужен си за техничке казне и дисциплинске мере. Као помоћни судија си делимично ослобођен таквих обавеза и твој посао је да помогнеш главном колеги како би се боље сналазио на утакмици.

4. На шта све један судија мора бити спреман?

-Судија мора да буде спреман на то, да без обзира на све, мора бити јак. Биће много увреда, можда чак и напада, али мора остати прибран и суздржан. Мора да држи концентрацију током целе утакмице и да својим перформансом улепша исту добрим суђењем.

5. Мишљење о VAR технологији?

-VAR технологија има своје предности и мане. Фудбал је био игра у којој су задужене судије на терену, али сада се спорне ситуације прегледају у VAR соби. Ситуације за црвени картон, за ударац са 11 метара, за проверу недозвољене позиције. Тако да је по мени VAR јако корисна ствар и надам се да ћу га користити у будућности.

6. Који ти је циљ у овом послу?

-Циљ ми је да држим контролу на утакмицама и да се учим на грешкама. Идем ка томе да постанем судија прве категорије, како бих могао да судим утакмице Прве лиге и Суперлиге Србије. Након тога се надам да ћу доћи до интернационалног судије, али полако, има времена до тога.

Јовице, хвала пуно на издвојеном времену и све најбоље у будућности!

Видан Јеротијевић

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије