Ћутање председнице ЕЦБ распламсало дебату о следећим корацима банке: Да ли ће камате и даље расти?

Kredit

Покушај председнице Европске централне банке (ЕЦБ), Кристин Лагард, да избегне слање јасне поруке о будућим потезима банке само је појачао пажњу јавности.

Иако је председница у петак напоменула да инфлација и даље није побеђена, она се није бавила очекивањима за састанак који ће бити одржан 14. септембра, дајући колегама простор да јавно расправљају о потреби за повећањем трошкова задуживања.

Неизвестан састанак…

Извештај о потрошачким ценама ће бити кључан за једну од најнапетијих одлука откако је (пре више од годину дана) почео циклус подизања каматних стопа ЕЦБ-а. Званичници се питају да ли је додатно пооштравање монетарне политике императив, или су економске пројекције довољно суморне да оправдавају паузу.

Они који су заједно са Лагард присуствовали конференцији Федералних резерви у Џексон Холу чули су председника Феда Џерома Пауела који је рекао да ће трошкови задуживања САД остати високи и да би могли још да порасту.

– Наше мишљење остаје да ће септембарски састанак бити неизвестан, али очекујемо да ће ЕЦБ на крају због базне инфлације поново подићи стопе – написали су Давид Поwелл и Маева Цоусин из Блоомберг ецономицса.

Насупрот томе, економисти Беренберга на челу са Холгером Сцхмиедингом променили су своју прогнозу у петак пре говора Лагардове и сада мисле да су шансе за паузу 60 одсто, за разлику од претходних 40.

Подаци о инфлацији који ће бити објављени у четвртак биће од кључног значаја. Очекује се да је базна инфлација успорила на 5,3 одсто овог месеца са јулских 5,5 одсто, показује Блоомбергова анкета спроведена међу економистима.

ПрофимедиаКристин Лагард, шефица ЕЦБ
Кључни разлог је већа отпорност услужног сектора, за разлику од индустрије која се видно мучи.

– Базна инфлација је и даље прилично висока, без врло јасног тренда пада – рекао је у петак за Блоомберг ТВ члан Савета гувернера Мартинс Казакс из Летоније, који је додао да би пре погрешио тако што би подигао стопе.

Његов колега који се такође залаже за подизање, Јоацхим Нагел, председник Бундесбанка, инсистирао је да „има још да се иде“ до жељене инфлације и да „је још“ прерано да се размишља о паузи.

Насупрот томе, Марио Центено, шеф португалске централне банке и један од блажих званичника ЕЦБ-а, донео је другачији тон, приметивши да су се „десили неки помаци предвиђени јунском пројекцијом“.

Пад дубљи него што се мислило

Њихови говори дошли су након објављивања изразито неповољних ПМИ извештаја који су показали да је пад приватног сектора еврозоне дубљи него што се мислило раније.

– Већина говорника ЕЦБ-а је нагласила да њихови ставови зависе од података. Ако подаци о реалној економији покажу пад, а инфлација не буде виша од очекивања, онда расту шансе да ће ЕЦБ у септембру направити паузу – рекао је Сцхмиединг из Беренберга у мејлу у недељу.

Неповољно кретање ПМИ индекса разуверило је инвеститоре који су били уверени да ће доћи до још једног подизања. Тржишта новца и даље очекују да ће ЕЦБ до краја године подићи стопе још једном, али су шансе за такав исход сада на око 80 одсто (раније је подизање предвиђано са стопроцентном сигурношћу).

Ефекте ових порука најдиректније смо могли да видимо на краткорочном немачком дугу, чији су приноси порасли за три базна поена на 3,06 одсто.

Поред података о инфлацији и привредном расту појединачних земаља, коментари званичника ће такође привући пажњу инвеститора након недеља ћутања током летње паузе.

Нагел и његов аустријски колега Роберт Холзман требало би да говоре у понедељак, док ће Туомас Валимаки, фински званичник који присуствује састанцима Савета гувернера, говорити следећег дана.

Коментари чланова Извршног одбора ЕЦБ Исабел Сцхнабел и Луиса де Гуиндоса биће објављени у четвртак. Објављивање записника са јулског састанка (такође заказано за четвртак) исто тако може дати наговештаје о размишљању званичника о њиховој следећој одлуци, која ће садржати и нове кварталне економске прогнозе.

Лагардова и њене колеге су изјавиле да ће те пројекције бити главни елемент у њиховој предстојећој процени о томе да ли ће даље повећати стопе или не.

Био је то добар говор…

Њен говор у Џексон Холу осврнуо се на дугорочне структурне промене, укључујући промене на тржишту рада, енергетску транзицију и геополитичке ломове, што значи да је предвиђање економских кретања постало изазовније.

– Не постоји већ постојећи приручник за ситуацију са којом се данас суочавамо. Наш задатак је да направимо нови – рекла је она.

Док су Пауел и Цоусин из Блоомберг ецономицса рекли да фокусирање Лагарде на инфлацију потврђује њихов став о повећању стопе следећег месеца, други нису били тако сигурни.

– Био је то добар говор. Међутим, очигледно је пажљиво конструисан да уопште не пружа нове смернице – рекао је Ерик Ниелсен, главни економски саветник у УниЦредиту.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs