Американац у затвору провео 38 година због убиства које није починио

Moris

Мушкарац који је у Сједињеним Државама провео готово 40 година у затвору због наводног убиства, пуштен је на слободу након што су резултати ДНК анализе показали да је невин.

Шездесетдеветогодишњи Морис Хестингс који је провео више од 38 година иза решетака због убиства из 1983. и два покушаја убиства пуштен је из затвора у Калифорнији након што су дуготрајни ДНК докази показали да је убиство починила друга особа, саопштио је окружни тужилац Лос Анђелеса

У јуну ове године откривено је да се ДНК докази из времена убиства 1983. подударају с мушкарцем који је преминуо 2020, док је био у затвору због посебног случаја отмице и силовања, саопштено је из канцеларије окружног тужиоца.

Окружни тужилац у Лос Анђелесу, Џодрж Гаскон, објавио је да је пресуда за убиство из 1988. укинута и да је Хестингс пуштен из затвора.

„То што се догодило Хестингсу је грозна неправда. Систем правосуђа није савршен и када сазнамо за нове доказе, због којих губимо поверење у пресуду, наша је дужност да брзо делујемо“, рекао је Гаскон.

Приметио је да је Хејстингс тврдио да је невин од тренутка хапшења.

„Ви сте данас слободан човек због своје истрајности“, поручио је Гаскон Хејстингсу.

Хестингс, који је увек тврдио да је невин, на прес конференцији је рекао да жели да ужива у свом животу и напредује.

„Молио сам се много година да овај дан дође. Не упирем прстом и не стојим овде као огорчен човек, само желим да уживам у свом животу сада кад сам на слободи“, рекао је Хејстингс на конференцији за новинаре у петак.

Како би доказао своју невиност, 2000. године је затражио ДНК анализу, али тај је захтев првобитно одбијен.

Ко је прави убица

Жртва у овом случају, Роберта Видермиер, сексуално је нападнута и убијена једним хицем у главу 1988, саопштиле су власти. Њено тело пронађено је у гепеку њеног возила у предграђу Лос Анђелеса Инглевуду.

Морис Хејстингс је оптужен за убиство у посебним околностима, а канцеларија окружног тужиоца тражила је смртну казну, али је порота зашла у ћорсокак. Друга порота га је осудила и 1988. је осуђен на доживотни затвор без могућности условног отпуста.

Резултати обдукције су показали да је сперма непознатог мушкарца откривена у оралном брису жртве, наводи се у саопштењу окружног тужиоца.

Хејстингс је тражио ДНК тестирање 2000. године, али је у то време канцеларија тужиоца одбила захтев. Хејстингс је прошле године поднео тврдњу о невиности Одељењу за интегритет осуђујућих пресуда, а ДНК тестирањем прошлог јуна утврђено је да сперма није његова.

Прави убица, чије име није објављено, умро је 2020. године, када је служио казну у затвору због одвојеног случаја отмице и силовања, известио је Си-Би-Ес Лос Анђелес.

Канцеларија окружног тужиоца саопштила је да сарађује са полицијом на даљој истрази умешаности мртве особе у случај.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs