Боровница наредних пет година најисплативија за извоз

Borovnice

Извоз боровница у последњој деценији сваке године бележи раст, по годишњој стопи од око 11%. Стални раст извоза биће сигуран и током наредних пет година и очекује се да ће светски извоз 2025/26. године достићи близу 900.000 тона, стоји у анализи холандске Рабобанке која је донела и прогнозу о пласману боровнице у 2022. Години.

Предвиђа се да ће се светски извоз свежих боровница и у наредним годинама стално повећавати, а раст продаје током 2022. године највиши ће бити у Европи и Kини. Највише боровница, 70%, долази из пет земаља извозница – Перуа, Чилеа, Kанаде, Мексика и Шпаније.

Kвалитет плодова је, по анализи Рабобанке, одлучујући за постизање добре цене. Произвођачи су на испиту јер се од њих очекује већа продуктивност – виши приноси по хектару, већа ефикасност и константно висококвалитетни плодови. Потрошачи су, констатује се у анализи, све захтевнији, сталност квалитета је од великог значаја за успех на тржишту.

Очекује се да ће нове, побољшане сорте боровница имати све значајнију улогу у САД-у, Азијско-пацифичкој регији и Јужној Америци. Важна је и могућност механизоване бербе. Присутна је и стална брига за побољшање укуса, чврстину плодова и рок трајања јер је дуги транспорт до крајњих тржишта “ноћна мора” за трговце, како би привукли више потрошача и трговаца.

Све ово могу да буду смернице за наше узгајиваче боровница. То је прилика да не будемо само сировинска база за европске компаније него да имамо своје хладњаче и капацитете за модерна паковања и прераду. Самим тим, обезбеђује се боља тржишна позиција и, наравно, цена.

Б. K.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs