Брига о деци и породици на првом месту

Sastanak

Општину Кула посетила је помоћник министра за бригу о породици и демографији, Александра Чамагић.

Повод посете био је састанак са председником општине Кула, Дамјаном Миљанићем и његовим сарадницима, са којима је разговарала о проблемима и изазовима са којима се сусрећу локалне самоуправе на пољу унапређења положаја породице, жена као стуба породице и деце у друштву и примерима добре праксе.

Помоћник министра Александра Чамагић захвалила се председнику општине на конструктивном састанку и истакла да јој је драго што локална самоуправа улаже напоре на поправљању демографске слике.

„Кула није изузетак. Све општине у Србије, сем Прешева, Тутина и Новог Пазара се сусрећу са истим проблемом, а то је одлив становништва и мањи број новорођене деце. Међутим, битно нам је да видимо да се на локалу труде и да, у складу са својим могућностима, чине све да људе задрже у својим местима и да своја места учине добрим и позитивним амбијентима за заснивање породице“, рекла је Чамагић и додала да јој је драго да ће у буџету општине Кула за 2022. годину финансијска средстава за мере популационе полутике бити увећана и да се мисли на све категорије.

Председник општине захвалио се помоћници и њеним сарадницима на посети и истакао да је она веома значајна, јер се на директан начин може продискутовати о стварима значајним за општину. 

„За сваку општину битна је инфраструктура, спорт и саобраћај, али је све то бесмислено уколико немамо становништво, ако немамо људе. Школе се уређују, граде, предшколске установе такође, али демографија је почетак приче, а резултати активности које сад предузимамо на том плану, иако нису одмах видљиви, суштински су битни“, рекао је Миљанић.

Подсетимо, општина Кула финансира вантелесну оплодњу, затим ту је и накнада за новорођено дете-беби пакет, као и матерински додатак незапосленој породиљи. Суфинансирају се ученички домови и аутобуске карте ученика и студената, као и превоз деце са посебним потребама, као и личног пратиоца. Такође, финансирају се и ученичке награде,  годишње награде за успех у студирању, новчана помоћ деци војних инвалида. Уведен је бесплатан школски прибор, а од наредне године и бесплатне књиге за први разред. Боравак у предшколским установама се за одређене категорије или суфинансира или потпуно финансира из општинског буџета, као и право на бесплатну ужину, али и друге социјалне односно популационе мере. 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs