Брнабић: Очекујем да ће економски раст бити настављен

Brnabic

Премијерка Ана Брнабић каже да очекује да ће, упркос изазовима због пандемије коронавируса и енергетске кризе, економски раст и напредак Србије бити настављени. Председник Народне скупштине Ивица Дачић изразио је уверење да би Србији требало да буду отворена два кластера у преговорима са ЕУ и то, како је рекао, до краја године.

Ана Брнабић је на редовној Пленарној седници Националног конвента о ЕУ рекла да ће све остале реформе, пре свега реформе у области владавине права, као и у области заштите животне средине и енергетске транзиције ка зеленој циркуларној економији бити нешто што ће утицати додатно на економски развој.

Коментаришући економске критеријуме у извештају Европске комисије и њихове оцене, Брнабићева каже да је већ уобичајено да је тај део извештаја најпозитивнији.

„То је природно, јер имамо прилично добре резултате у области економије“, навела је премијерка и рекла да је пад БДП-а у 2020. години био 0,9 одсто, а да ће ове године раст БДП-а бити најмање седам одсто.

Подсетила је и да је у буџету за 2022. годину, који ће се 23. новембра наћи у Скупштини, планиран раст од 4,5 одсто.

„Кумулативно имамо неке од најбољих резултата у читавој Европи, међутим имамо и много тога да надокнадимо. Како год брзо трчали, морамо да трчимо још брже како би остварили бољи квалитета живота грађана, како бисмо надокнадили пропуштено“, рекла је Брнабићева.

Навела је да ће плате до краја године прећи 600 евра, чиме ће се потврдити вођство у региону Западног Балкана, а очекује и да ће наша земља по просечним платама престићи једну чланицу ЕУ.

„То је додатна мотивација да наставимо да се такмичимо“, рекла је премијерка.

Подсетила је да је донета одлука да се минимална зарада повећа за 9,4 одсто, те да ће од 1. јануара следеће године бити 300 евра.

„Економском и фискалном политиком за 2022. годину покушаћемо да се фокусирамо на запосленост младих“, нагласила је Брнабићева указујући да је незапосленост те популације око 20 одсто и истичући да Влада мора да покуша да стимулише и на додатне начине запошљавање младих у Србији.

Када се погледају инвестиције које сада долазе у нашу земљу, као и начин на који се трансформише локална привреда, види се да је све већи обим инвестиција новчано, али са мање радне снаге, каже премијерка и додаје да то значи да су ти инвеститори технолошки напреднији, а ми смо све мање препознати као земља јефтине радне снаге.

Брнабићева је нагласила и да ће пензије од 1. јануара бити увећане за 5,5 одсто по швајцарској формули и додала је да ће бити настављена сарадња са ММФ-ом.

Осврнувши се на дијалог који је Влада Србије остварила са Националним конвентом, Брнабићева је рекла да је то сигурно један од разлога за позитиван или, како каже, свакако много позитивнији извештај Европске комисије о напретку.

„Европска комисија је препознала намеру Владе да појача комуникацију са организацијама цивилног друштва, да ради фокусираније на реформама у области владавине права и да то ради на транспарентан начин. Препознат је фокусиран труд на спровођењу реформи у тим областима“, поручила је премијерка.

Дачић: Србија заслужила отварање два кластера до краја године

Председник Народне скупштине Ивица Дачић изразио је уверење да би Србији требало да буду отворена два кластера у преговорима са ЕУ и то, како је рекао, до краја године.

Дачић је, на редовној Пленарној седници Националног конвента о ЕУ, истакао да би кластери требало да буду отворени не само због препоруке Европске комисије, већ зато што је Србија то заслужила због спроведених реформи.

Када је реч о раду парламента, Дачић каже да је у претходних годину дана урађен добар посао, што показује и извештај Европске комисије.

„Извештај је најпозитивнији у последњих неколико година, што нам даје за право да будемо задовољни оствареним, али и да подсетимо на области где треба да наставимо са реформама“, рекао је Дачић.

Изразио је уверење да ће Устав бити промењен до краја мандата овог сазива Скупштине Србије и изразио увереност да ће то донети до позитивне оцене и у наредном извештају Европске комисије.

Подсетио је да је до сада, када је реч о промени Устава, одржана интензивна јавна расправа у Скупштини и ван ње, а да се до решења уставних амандмана дошло са Венецијанском комисијом која је дала позитивно мишљење на предлоге уставних амандмана.

„Први пут сам ове године учествовао на пленуму Венецијанске комисије и био сам задовољан њиховим оценама, а они су били задовољни пажњом Србије која је посвећена том питању“, указао је Дачић.

Додаје да би ускоро требало да Уставна комисија потврди коначан текст амандмана, који ће се онда наћи пред народним посланицима, а након чијег усвајања у Скупштини следи референдум.

Председник парламента је подсетио и да је завршен међустарначки дијалог и у том смислу рекао да су сарађивали и са делегацијом Европског парламента, али и да је одржан дијалог без њиховог присуства за оне странке које су тако желеле.

„Томе смо посветили највећу могућу пажњу и председник Александар Вучић је учествовао у неколико наврата и дошли смо до решења. Власт је показала флексибилност и дошло је до решења која ће омогућити спровођење избора. Сигуран сам да ће све странке учествовати на следећим изборима“, навео је Дачић.

Подсетио је да је парламент током претходних годину дана доносио и друге важне одлуке у областима које су у извештају означене да је у њима остварен напредак.

У том смислу, навео је да је примећено да је смањен број доношења закона по хитном поступку, затим да је усвојен кодекс понашања посланика.

Такође, указујући да је прошле године српски парламент први пут имао седницу посвећену извештају Европске комисије, Дачић је рекао да ће и ове године народни посланици имати пленарну расправу о годишњем извештају ЕК.

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић истакла је да ће Србија кумулативно имати неке од најбољих резултата у читавој Европи.

„То је изузетно важно јер имамо и много тога да надокнадимо. Како год ми брзо трчали, морамо да трчимо још брже. Једноставно за бољи квалитета живота свих наших грађана, ми морамо да покушамо да надокнадимо то пропуштено време“, рекла је Јоксимовићева.

Жиофре: Владавина права и нормализација односа Београда и Приштине кључне за динамику приступања Унији

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре истакао је да су владавина права и нормализација односа Београда и Приштине кључне за одређивање динамике приступања Србије Европској унији.

Жиофре је на Пленарној седници Националног конвента о ЕУ казао да је Европска комисија у Извештају о напретку Србије закључила да су испуњени уводни критеријуми и да је из тог разлога и дала препоруку да се Србији у преговарачком процесу отворе још два кластера.

Када је реч о Извештају ЕК, Жиофре је казао да је у њему представљена искрена процена која је заснована на чињеницама, а процена је да је остварен напредак у реформама у свим областима.

„Кључне поруке су, када је реч о политичким критеријумима и владавини права да је примећена нова посвећеност Владе да настави са рефомама у правцу приступања ЕУ“, казао је Жиофре и навео да се у Извештају истиче потреба да реформе буду одрживе.

Што се тиче економских критеријума, Жиофре каже да је констатован делотворни одговор на ковид 19, а да је затражено да се спроведу дугорочне реформе.

Каже и да је нотиран ограничен напредак када је реч о јавној администрацији, а да Извештај констатује значајне реформе које Србија спроводи, нарочито уставне.

Напоменуо је важност наставка конструктуивног међустраначког дијалога за који ЕК сматра да треба да се интензивира.

Када је реч о ратним злочинима, Жиофре каже да је ту забележен слаб напредак, док је код слободе изражавања напредак оцењен као ограничен.

„Истовремено се примећују вербални напади на новинаре од стране званичника, као и претње и насиље“, казао је и додао да је ограничен напредак забележен и у борба против корупције и организованог криминала.

Када је реч о миграцијама, Жиофре каже да је констатација Европске комисије да је Србија наставила значајно да доприноси у управљању миграцијама и да је наставила да игра значајну конструктивну улогу у том смислу.

„ЕУ је једнако посвећена Србији и Западном Балкану као и раније, динамика се није променила. ЕУ остаје највећи партнер Србије и региона када је реч о трговини и финансирању“, казао је Жиофре.

Говорећи о Националном конвенту, Жиофре је навео да је цивилно друштво кључни фактор у свакој демократији и има улогу у праћењу рада владе.

„Национални конвент не врши само надзор већ даје и суштинску анализу која је корисна и за Србију и за ЕУ“, казао је и додао да није довољна само анализа, већ да организације цивилног друштва и Влада Србије морају да развијају прави политички дијалог о свим питањима важним за грађане.

Координаторка Националног конвента о ЕУ Наташа Драгојловић приметила је да је продуктиван дијалог између цивилног друштва и Владе Србије могућ и у том смислу навела да се са премијерком састају сваког месеца.

„Ми одређујемо теме, 10. новембра ћемо причати о пандемији вируса корона, праћење мера током ванредног стања. Направили смо свеобухватну анализу мера и имамо низ питања за премијерку“, казала је.

Подсетила је да су учествовали у расправи о Уставу и најавила да ће Национални конвент учествовати и у расправи о буџету.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.