(ВИДЕО) Највећа изложба Ђакових слика од 1968. године у КЦ „Лаза Костић“

Slika

У Великој галерији Културног центра „Лаза Костић“ у току је поставка радова уметника Живка Ђака. Ова изложба отворена је у склопу овогодишње манифестације „Музеји за 10“. Живко Ђак био је наш истакнути академски сликар и графичар. Дела Живка Ђака чувају се у Музеју савремене уметности, Нароном музеју и Музеју града Београда, Збирци Албертина у Бечу, Краљевској библиотеци у Бриселу, Викторија и Алберт музеју у Лондону, Музеју модерне уметности у Њујорку, Модерној галерији у Љубљани, Кабинету графике ЈАЗУ у Загребу и многим другим јавним и приватним колекцијама. Весна Шашић, директорка КЦ „Лаза Костић” истиче да је ова изложба специфична из више разлога.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by 025.rs (@portal025.rs)


Занимљивост јесте да је последњи пут овако велика колекција изложена шездесет и осме године прошлог века, а оно што је такође веома занимљиво, да је текстове за изложбу шездесетосме године писао господин проф. др Јерко Денегри, историчар уметности, теоретичар, ликовни критичар, један од најзначајнијих на просторима бивше Југославије и управо тај господин учествовао је на отварању Европске ноћи музеја у Сомбору, у Културном центру, и он је, дакле, био управо тај који је отворио изложбу.

Шашић је упутила изузетну захвалност породици Вићић, која је уступила своју приватну колекцију Ђакових слика за потребе ове изложбе. Она је искористила прилику да позове све љубитеље уметности да у великом броју дођу и погледају ову јединствену изложбу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs