Влада повлачи Закон о експропријацији из скупштинске процедуре, мења се Закон о референдуму

Zakon

Влада Републике Србије је на вечерашњој седници донела одлуку да из скупштинске процедуре повуче Закон о експропријацији, који је Скупштини Србије на поновно одлучивање вратио председник Републике Александар Вучић, саопштено је након седнице Владе.

Влада ће, наводи се, направити анализу да ли су неопходне измене и допуне Закона о експропријацији и, уколико се констатује да је Закон нужно променити, учиниће то уз широку јавну дебату у коју ће бити укључена стручна јавност, струковна удружења, представници привреде и цивилно друштво.

Мења се Закон о референдуму

На истој седници, Влада је предложила Народној скупштини измене и допуне Закона о референдуму и народној иницијативи, у члановима 7, 20, 43 и 44. Поменути чланови односе се на оверу потписа, представнике овлашћеног предлагача у органу за спровођење референдума и на рок за поновно расписивање референдума.

У предлогу Владе укида се такса за оверу потписа, омогућава се да представници овлашћених предлагача буде део органа за спровођење референдума, саопштила је Влада.

Такође, према предлогу неће бити могуће расписати референдум о истом питању у року краћем од четири године као и да Скупштина Србије у року од четири године неће моћи да донесе одлуку другачију од оне која је потврђена на референдуму.

Повлачења Закона о експропријацији и измене Закона о референдуму и Народној иницијативи кључни су захтеви организатора протеста, који су протекле две суботе одржани у Београду и другим градовима Србије блокадама саобраћаја.

Председник Србије Александар Вучић најавио је јуче је решење на видику и да се тражи начин како да се Закон о експропријацији стави ван снаге. Вучић је такође рекао и да је спреман да разговара о Закону о референдуму, али да не види никакав проблем са тим законом.

„Припремамо цео пакет, анализирамо све захтеве и нашли смо решење. Сутра ћу вас посебно обавестити о тој теми (Закону о експропријацији). Спремам додатне провере, како не бисмо учинили ништа противуставно. Оно што је важно је да ми покушамо да урадимо све што је у нашој моћи и да саслушамо људе, а не политичаре. Да слушамо људе који се баве својом будућношћу, својом децом. Ми ни на који начин нисмо криви, сем што је било недовољно пажње било посвећено људима“, рекао је он након обиласка „Београда на води“.

Поводом Закону о референдуму рекао је и да је спреман и о томе да разговара, али да не види никакав проблем са тим законом.

„Спремни смо да разговарамо о том питању. Не видим никакав проблем у Закону о референдуму и народној иницијативи. Таксе су проблем? Мислим да је то само тражење Лајбницовог довољног разлога“, рекао је председник Србије.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs