Додик поводом 29. година од погибије цивила на пијаци Маркале: Срби лажно оптужени

Markale

Јуче је обележена 29. годишњица злочина у Сарајеву када су убијени цивили на пијаци Маркале, а председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће „убице невиних жртава бити познате кад тад“.

На обележавању злочина био је и високи представник Кристијан Шмит, а Додик је прокоментарисао и његово присуство.

„Лажни високи представник на обележавању лажима описаног злочина. Једина истина Маркала су невине жртве, чије убице ће бити познате кад тад. Маркале су злочин за који су два пута лажно оптужени Срби и употребљене су као повод за НАТО бомбардовање Републике Српске“, навео је Додик на Твитеру.

Он је додао да је „то истина коју нико не може негирати“.

„Кристијан Шмит је тада подржао бомбардовање Републике Српске, које је спроведено без одлуке Савета безбедности Уједињених нација“, поручио је Додик.

Шмит је на обележавању годишњице рекао да је “данас, 29 година касније, БиХ другачије место окренуто сигурној будућности у европској породици“.

“Али не смемо да заборавимо оне који су убијени или рањени док су куповали основне намирнице за своје породице. Они нас подсећају да се овакви злочини никада не смеју поновити. Сви млади у БиХ, без обзира на порекло, треба да прихвате као своју задатак да се побрину да се овакви догађаји више никада не догоде“, рекао је Шмит.

РТРС наводи да се данас навршава 29 година од масакра на сарајевској пијаци Маркале, за шта су окривљени припадници Војске Републике Српске, иако је утврђено да не постоје докази да су пројектили испаљени са српских положаја.

На сарајевској пијаци Маркале погинуло је 68 особа, а рањено око 200, у експлозији једне минобацачке гранате.

Главни штаб Војске РС, коју се сарајевски медији одмах оптужили, одбацио је одговорност.

Као последица издејствовано је повлачење тешког наоружања око Сарајева.
Извештај који је био прослеђен Уједињеним нацијама наговештавао је могућност да је трагедија била инсценирана.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs