Енергетска криза сигурно ће успорити раст економије

Вучић

Председник Србије Александар Вучић истакао је да нема сумње да ће енергетска криза успорити и раст српске економије.

Вучић је, током обиласка алексиначког огранка фабрике „Магна – Оџаци“, одговарајући на питање да ли је задовољан растом српске економије и да ли га плаши да ће криза успорити тај раст, нагласио да нема сумње да ће успорити раст у месецима и годинама које долазе јер не живимо у изолованом свету.

„Наше је да се боље прилагодимо и припремимо, да овим људима обезбедимо да цена електричне енергије не буде превисока, да од оног што зараде могу да сачувају нешто за себе“, додао је Вучић.

Вучић је констатовао да то, међутим, неће бити лако.

„Нигде се не воде полемике о отпуштањима као код нас“

Вучић је истакао да се ни у једној земљи на свету не води разговор о томе шта ће бити са радницима који су у једној фабрици остали без посла.

Председник је то рекао одговарајући на питање шта је било са радницима „Грамера“ који су летос остали без посла и упитао да ли треба силом да се запошљава неко тамо где нема посла.

„Овакав разговор се не води ни у једној земљи на свету, можда у Северној Kореји, али у земљама тржишне привреде то не постоји. Имају право да запосле кога и колико хоће, а не да држава интервенише код приватног инвеститора да прихвати запослене из друге фирме“, рекао је Вучић у Алексинцу.

Поручио је да је време да се забораве такве навике и да почнемо да се понашамо одговорно.

„Фирме се затварају, отварају, тако свугде функциониошу у свету. У САД је преко три милиона предузећа било затворено током ковида, зар је председник Америке требало да нађе нових три милиона фабрика. Већина људи у Србији тако размишља“, рекао је Вучић.

Истакао је да је Србија помогла тако што је дала субвенције и за отварање канадске фабрике у Алексинцу јер је, како је рекао, интерес Србије да 800 људи буде ту запослено.

„Сви ови дивни људи не би добили посао да није било државне помоћи. Понашамо се рационално, у складу са законима ове земље. Нећу да се додворавам никоме, ми смо наш посао урадили. Урадићемо пут до фабрике, болницу, све што није урађено у последњих 50 година“, рекао је Вучић.

Додао је да ће некоме од радника то бити прва, некоме друга плата у кући и поновио да је све преко тога претерано мешање државе.

„Задовољан сам излазношћу и одговорним одлукама Српске листе“

Рекао је да је задовољан излазношћу на локалним изборима на KиМ у српским срединама и одговорним одлукама Српске листе.

На констатацију да сваки изборни процес на KиМ актуелизује наратив да држава тера Србе да изађу на изборе, истакао је да никога држава није терала.

„Ми никога нисмо терали, осим што сам мислио да је боље да изађу него да не изађу. Нисам то крио и јавно сам то говорио. Ми нападамо Приштину за неиспуњавање Бриселског споразума, а онда ћемо ми да не испунимо. Kако онда да изађемо пред било кога и тражимо формирање ЗСО“, навео је Вучић.

Указао је да су људи у српским срединама неупоредиво у већем броју изашли на гласање, у просеку 60 одсто, док је у већински албанским местима излазност била 40 одсто.

„То говори о мотивисаности људи и о томе који су били најмотивисанији“, подвукао је Вучић.

„Србија поштује све што је у складу са Дејтонским споразумом“

На питање о најави члана председништва БиХ Милорада Додика да ће скупштина РС донети сет закона о враћању надлежности тог ентитета, Вучић је поновио да Србија подржава Дејтонски мировни споразум и све што је у складу са њим, а да све што је супротно, неће подржати.

„Све што се договоре три конститутивна народа подржаћемо, све супротно томе нећемо. За нас је најважније да чувамо мир и стабилност јер без тога нема инвеститора. Поштујемо интегритет БИХ, онако како поштујемо интегритет Републике Српске у оквиру БиХ“, рекао је Вучић.

Kако је додао, то је баш у складу са Дејтонским споразумом

„Ни опозиција ни медији не воле да се баве изборима у Неготину и Мионици“

Вучић је изјавио да му је занимљиво то што ни противници СНС-а, а ни медији не воле да се баве анализом избора у Неготину и Мионици.

Навео је да је у Неготину пре четири године, само Демократска странка добила 18 одсто, а да су сви остали који су изашли на изборе против највеће политичке партије имали укупно 26 одсто гласова.

„Сада су добили много мање од тога и не питају се где су ти опозициони гласови и како су завршили код оних који су на власти, јер добили смо 630 гласова више на 2.000 мање уписаних бирача и на нешто нижу излазност“, казао је Вучић одговарајући на питање новинара у Алексинцу.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs