Кинески званичници у првој посети Тајвану после почетка пандемије ковида

Kina

Група кинеских званичника стигла је на Тајван у прву посету у последње три године, откако је почела пандемија ковида 19, како би присуствовали Фестивалу лампиона у време растућих војних тензија широм Тајванског мореуза.

Тајванска влада је ове недеље дозволила долазак шесторице званичника, на челу са Лиу Сиаодонгом, замеником шефа Шангајске канцеларије Кинеске канцеларије за Тајван, да присуствује фестивалу у Тајпеју, на позив градских власти, пренео је Ројтерс.

Лиу, који је стигао на аеродром Сонгшан у центру Тајпеја, није одговарао на питања новинара, а заједно са члановима групе уведен је у комби под јаким обезбеђењем и превезен. Мала група од десетак присталица про-тајванске независности протестовала је због његовог доласка испред аеродрома, узвикујући „Тајван и Кина, одвојене земље“ и „Кинези, одлазите“, док је на аеродромском путу друга група прокинеских присталица узвикивала добродошлицу.

Тајвански савет који креира политику Кине саопштио је да је групи дозвољено да дође све док се понаша неприметно и изразио наду да ће њихова посета промовисати узајамно разумевање.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.