Мистериозна појава на селу: Стадо оваца ходало у круг 12 дана без престанка, мештани у неверици, колају разне приче

Ovce

Нико не зна разлог чудног понашања овог стада

Стадо монголских оваца ходало је у форми савршеног круга 12 дана без престанка. Ова мистерија њиховог необјашњивог понашања покренула је велику расправу од које су се развиле бројне теорије због чега се то дешава. Може ли постојати легитиман разлог?

Кинески државни сајт „Пеопле’с Даилy“ твитовао је снимак са камера бизарног феномена после 10 дана, назвавши то „великом мистеријом оваца“. Сајт је објавио да су овце здраве, али разлог „чудног понашања је и даље мистерија“.

У клипу, стотине оваца су снимљене како марширају у смеру казаљке на сату у скоро савршеном кругу на фарми. Неке друге овце се могу видети како посматрају изван круга, док друге понекад стоје непомично у центру. Ни у једном тренутку се не види да ли су овце које су тек 12. дан застале да се одморе, спавале, јеле или пиле.

„Метро“ извештава да је власница оваца, Монголка Мјао, тврдила да је неколико оваца кренуло пре него што се цело стадо придружило. Мјао има 34 торова за овце, али су се само у 13. тору оне чудно понашале.

Једна од могућих теорија овако чудног понашања оваца је листериоза, бактеријска болест. Стање може изазвати кружење јер запаљује и понекад паралише једну страну мозга.


Ако су овце заражене, што је повезано са поквареном силажом, понашање не би било необично, осим једног важног фактора. Према Мерковом приручнику, код оваца и коза са листериозом, смрт обично наступа у року од 24 до 48 сати од појаве симптома.

– У почетку, заражене животиње су аноректичне, депресивне и дезоријентисане. Могу да се гурају у углове, да се наслањају на непокретне објекте или да круже ка погођеној страни – пише у Мерковом приручнику. После 12 дана па све до 13. дана стадо оваца не показује знаке заустављања.

Корисници друштвених мрежа су збуњени због мистериозног понашања оваца и поставили су низ могућих одговора поводом необјашњивог понашања оваца.

– Можда су у режиму миграције, али нису могле јер су у тору? – написао је један.

– Мислим да то има везе с тим да осећају промене фреквенције, али одакле и зашто утичу само неке – написао је други.

– Овце имају снажан инстинкт да следе овце испред себе. Када једна овца одлучи да оде негде, остатак стада обично следи, чак иако то није добра „одлука“. Овај инстинкт је „чврсто укорењен“ код оваца. То није нешто о чему „размишљају“ – написао је трећи.

А онда је уследио одговор који је посебно привукао пажњу:

– Најмање 97 одсто људи целог живота хода у круг. Већином су здрави и разлог за ово чудно понашање је још увек мистерија – гласи четврти шаљиви одговор.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs