Мјанмар: Су Ћи осуђена на три године затвора и принудни рад

San SU

Бивша премијерка Мјанмара Аунг Сан Су Ћи проглашена је данас кривом за изборну превару и осуђена на три године затвора уз принудни рад, изјавио је агенцији Ројтерс извор упознат са судским поступком.

Извор из суда, који је желео да остане анониман, рекао је да није јасно шта би принудни рад подразумевао.

Други оптужени Вин Минт, смењени председник Мјанмара, добио је исту казну, рекао је извор.

Медијима није било дозвољено да присуствују суђењу које се одвијало иза затворених врата у Специјалном суду.

Ако буде проглашена кривом по свим оптужбама по којима јој се суди већ више од годину дана, Су Ћи би могла да буде осуђена укупно на више од 190 година затвора.

Добитница Нобелове награде за мир, 76-годишња Су Ћи, која је у притвору откако је војска извела државни удар и збацила њену владу у фебруару прошле године, суочава се са десетак оптужби, које све негира, и по којима је већ осуђена на више од 17 година затвора.

Суд је данас утврдио да је бивша државна саветница починила превару на општим изборима у новембру 2020., на којима је њена Национална лига за демократију (НЛД) победила, са огромном већином, странку коју је формирала војска.

Војска је тада извршила пуч правдајући га наводном изборном преваром.

Војни режим Мјанмара продужио је 1. августа ванредно стање до следеће године, а држава је и даље разједињена унутрашњим сукобима након прошлогодишњег војног удара, наводи Ројтерс.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs