Национални парк Фрушка гора: Није и никада неће бити приватизован! Опозиција опет обмањује грађане!

Fruška gora

Национални парк Фрушка гора издао је саопштење поводом недавних спекулација о приватизацији овог парка у којем је истакнуто да се ради о дезинформацијама које шири део опозиције у циљу сакупљања јефтиних политичких поена.

Додаје се и да ће Национални парк Фрушка гора остати у државном власништву све док је на челу Србије Влада састављена од политичких снага које је сада чине.

Саопштење преносимо у целости:

Део опозиције који је распродавао Србију од 2000. до 2012. године изнео је лажне тврдње да ће Национални парк Фрушка гора бити приватизован. Желимо овом приликом да нагласимо да се ради о обманама и да Национални парк Фрушка гора остаје у државном власништву.

Подсећамо да је за време режима, које су чиниле управо партије и појединци који сада шире отворене лажи и обмане, спроведено више пљачкашких приватизација у којима је наша земља оштећена за огромне суме новца, те да се од тих продаја државне имовине Србија и даље опоравља.

У периоду после петооктобарске обојене револуције до 2012. године, тадашњи режим је опустошио српску привреду, распродао најважнија предузећа и уништио домаћу економију. Десетине милијарди долара је опљачкано и изнето из Србије после 2000. године кроз разне илегалне трансакције.

Срећом по нашу државу, томе се стало у крај 2012. године, али то не значи да они који су се обогатили пљачкајући Србију и даље не желе да се врате на место одакле могу до краја да заврше свој нечасни посао и додатно напуне своје банковне рачуне у иностранству.

Због свега тога наша је обавеза да јавности у Србији саопштимо пуну истину, како бисмо ставили тачку на све дезинформације и спекулације које се, зарад скупљања политичких поена, шире друштвеним мрежама и једним делом медија.

Истина је да Национални парк Фрушка гора није и неће бити приватизован све док је на челу наше земље Влада састављена од политичких снага које је сада чине. У прилог томе говори да је Република Србија, под руководством Владе наше земље и председника Александра Вучића, уложила значајне напоре и ресурсе како би одржала парк и унапредила његову инфраструктуру. Кроз улагање у сређивање, позиционирање и континуирано одржавање, Национални парк Фрушка гора сваким даном постаје још лепше место. Све ово је део наше посвећености очувању природе и њеног наслеђа.

Наша Влада је свесна важности Националног парка Фрушка гора и његовог значаја за локално становништво и туризам. Зато смо посветили велику пажњу очувању парка, укључујући садњу нових стабала, уређење простора, као и борбу против дивљих депонија. Наш заједнички циљ је да Национални парк Фрушка гора остане нетакнут и да његова природна лепота и вредности буду доступне свима – како грађанима наше земље, тако и туристима који долазе у нашу прелепу Србију.

Зато ћемо се до краја борити за одбрану српских националних интереса, што укључује и останак Националног парка Фрушка гора у државном власништву. Зарад будућности наше деце, морамо учинити све што је у нашој моћи да више никада не дођемо у ситуацију где ће државна имовина бити распродавана у бесцење, а најважније политичке одлуке доношене било где друго осим у српским законодавним и извршним органима.

Живела Србија!

Фрушка гора – један од поноса Србије

Подсетимо, Фрушка гора је проглашена националним парком 1960. године, у циљу обезбеђења трајне заштите. Подручје активне заштите обухвата 25.525 ха.

Локација, специфична геолошка историја, различити микро-климатски услови, чине ову планину веома интересантном и важном за различите научне области. Захваљујући јединственим и веома бројним фосилним остацима флоре и фауне, Фрушка гора се назива и „огледалом геолошке прошлости“.

Основна карактеристика ове области је постојање бројних угрожених, ретких и заштићених биљних и животињских врста. Пашњаци и плодно земљиште, виногради и воћњаци, украшавају падине и ниже делове Фрушке горе, док су површине које се налазе на висинама изнад 300 метара надморске висине покривене густим, листопадним шумама. Посебну вредност и бисер Фрушке горе представља 16 православних манастира, познатих по специфичној архитектури, богатим ризницама, библиотекама и фрескама. Фрушка гора такође крије и бројне археолошке локалитете из праисторијског и историјског периода.

Од обнављања флоре и фауне до ширења туристичке понуде

У претходном периоду Национални парк Фрушка гора организовао је више акција у циљу побољшања туристичке понуде, као и очувања околине.

Организовано је више посета студената и ученика Фрушкој гори, где су посетиоци имали прилику да се увере у све лепоте овог националног парка.

Такође је урађено много на обнављању фауне, о чему сведочи и набавка пет јединки европског бизона, у чему је највише помогла Влада Републике Србије и надлежна министарства.

Иницијативом и пројектом Српског Атлетског Савеза, уз свесрдну подршку града Нови Сад на челу са тадашњим градоначелником Милошем Вучевићем отворена је и најдужа трим стаза у Србији дужине 5,5 км на Иришком Венцу.

Много напора и труда посвећено је и обнављању флоре у овом националном парку, па је само током једне акције засађено чак 60.000 нових садница.

Посебно су разлога за задовољство имали планинари, као и сви љубитељи природе, јер је у претходном периоду доста урађено на обнављању и изградњи нових планинских стаза.

Чишћење Фрушке горе

Следећа велика акција биће организована у понедељак. Поводом обележавања дана „Заштите животне средине“, Национални парк Фрушка гора, у сарадњи са шест стратешких партнера , 5. јуна организује акцију чишћења Фрушке горе.

Сви које желе добро Фрушкој гори су позвани да се придруже у понедељак у 9 часова како би наставили традиционалну, заједничку акцију за лепшу и чистију природу на овој планини.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs