Невероватно откриће: Археолози верују да су нашли остатке „Тројанског коња“

Археолози који врше ископавања у Турској, на месту историјског града Троје на брдима Хисарлика, открили су велику дрвену конструкцију за коју верују да су остаци легендарног тројанског коња.

Ископавања су открила остатке десетине јелових дасака и греда дужине до 15 метара који су састављени у необичном облику, што је навело стручњаке да посумњају да припадају Тројанском коњу, преноси „Грик репортер“.

Већина научника сматра да је тројански коњ митска грађевина и обично се повезује са Хомеровим еповима „Илијада“ и „Одисеја“.

Прича о Тројанском коњу односи се на сам крај рата, као део стратегије да се заузме Троја и потпуно победи у сукобу, а причу о њему најистакнутије приказује Вергилије у „Енеиди“, тексту из времена Августове владавине у Риму.

Историчари сугеришу да је антички писац користио слику коња као аналогију за ратну машину, или чак можда за природну катастрофу.

Пронађена структура одговара опису Вергилија, Августа и Kвинта из Смирне, тако су археолози почели да верују да ово откриће заиста јесу остаци лукаве стратегије који су Грци користили за освајање древне Троје.

Још једно откриће које поткрепљује тврдње археолога је оштећена бронзана плоча са натписом „За повратак кући, Грци посвећују ову понуду Атини“, која је пронађена на локалитету, а и Kвинт из Смирне се позива на одређену плочу у својој епској песми „После Хомера“.

Двоје археолога који воде ископавања, професори Универзитета у Бостону, Kристин Морис и Kрис Вилсон, кажу да су у великој мери уверени да је ова структура заиста повезана са легендарним коњем и да су сви досадашњи тестови само потврдили њихову теорију.

  • Сви тестови датирања угљеника и друге анализе сугеришу да дрвени комади и други артефакти потичу из 12. или 11. века пре нове ере, што се подудара са датумима које су многи древни историчари, попут Ератостена или Прокла, навели за период Тројанског рата, каже професорка Морис.

Она је нагласила да не жели да звучи превише самоуверено, али да је прилично сигурна да се ради о открићу делова Тројанског коња јер се и други докази попут њиховог састава подударају са описима из многих извора.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.