Нова поставка у Гелерији КЦ „Лаза Костић“ од 21. септембра

Свечано отварање изложбе “#ffffff rev0.3”  аутора Kонстантиноса Петровића, биће уприличено у уторак, 21. септембра, са почетком у 19 сати, у Галерији Kултурног центра “Лаза Kостић” Сомбор.

Поставка изложбе трајаће до 9. 10. 2021. године.

Пројекат представља серију радова насталих у периоду између 2019. и 2021. године. Радови се састоје од предмета сортираних у више група, који су настали машинским путем, високотиражним штампањем, ливењем, дигиталним путем, или у серијској производњи.

Предмете прикупља, класификује, а затим користи као материјал за грађење свог визуелног израза. За предмете у овој новонасталој збирци, боја је примарни услов, а кодирањем предмета на основу боје (давањем шифре, односно имена), предмет губи своје значење и пређашњу функцију. Радови представљају „колекције”, које за циљ имају изазивање интензивног визуелног надражаја код посматрача, али и позивање публике на учешће у сам процес допуњавања колекције.

Настанак ове групе радове може се разврстати у три фазе:

  • Фаза I – Препознаје ликовни потенцијал тон карти, чиме започиње концепт овог рада. Kреће са састављањем појединачних тон карти, које гради прикупљањем исечака из било каквог штампаног материјала, са усмерењем ка јасним бојама.
  • Фаза II – Након фазе I прелази на прикупљање пластичних једнобојних форми (едукативни комплети, играчке, ЕВА пена, пластични предмети једнократне употребе), којима започиње израду зидних композиција. Зидне композиције конструисане су произвољним избором, ослањајући се на ефективност и привлачност динамике интензитета међу бојама.
  • Фаза III – Циљ крајње фазе је конструисање сензора који реалну боју скенирањем пребацује у дигитални облик, а затим је путем штампача и светлости екрана враћа у првобитно стање, односно реалност. На овај начин, услед несавршености сензора и опреме за штампање, нова боја увек одступа од првобитне (макар и у готово невидљивим променама), тако да се вишеструким понављањем поступка сваки пут добија другачији резултат, удаљавајући се од првобитног бојеног узорка.

Пројекат јесте процес континуираног прикупљања и класификовања. Kолекције имају могућност да се трансформишу у складу са простором у коме се налазе, као и у складу са новододатим предметима.

Сваки предмет, осим што представља јединичну вредност у групи, такође може бити и узорак којим се реализује експеримент умножавања или приказивања нових боја на основу већ постојећих, које се налазе у колекцији.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs