Откривамо: Колико је ЗАИСТА здраво избацити месо из исхране?

Да ли знате?

Вегетаријанство је покрет, начин живота, као и начин исхране који практикују милиони људи широм света.

Неки због здравствених проблема, други јер желе да се хране здраво, а трећи једноставно желе да буду хумани и не убијају животиње.Блистава кожа, јачи нокти и више енергије, само су неке од предности вегетаријанске исхране које ће вам истаћи они који се на овај начин хране.

На дужину живота утичу различити фактори, укључујући и комбинацију гена, као и фактори окружења. У истраживању у којем су учествовали идентични близанци, научници су утврдили да гени на то утичу око 30 одсто, што значи да је највећа група фактора у људском окружењу.

Од разних фактора окружења, научници су детаљно испитали један – исхрану. Анализирали су како утиче количина хране коју једемо, али и шта једемо, а “под микроскоп” је стављена и конзумација меса.

Студија у којој је учествовало 100.000 Американаца у трајању од пет година, показала је да вегетаријанци имају мањи ризик од смрти у том периоду, у односу на оне који једу месо.

Тај ефекат је посебно примећен код мушкараца.

Постоје научни докази да исхрана без меса може да снизи ризик од развоја здравствених проблема, попут дијабетеса типа 2, повишеног крвног притиска, па чак и канцера. Постоје и неки докази да веганска исхрана има још бољи ефекат на здравље него стандардна вегетаријанска исхрана.Да би истражили да ли вегетаријанска исхрана доприноси здрављу срца, јапански научници су спровели мета-анализу 39 студија које су укључивале укупно 21.600 испитаника.

Аутори студије закључили су да вегетаријанци у просеку имају нижи крвни притисак од особа које укључују месо у исхрану, нижи индекс телесне масе, нижи унос засићених и транс масних киселина, виши унос влакана, нижи унос натријума (соли)… Све наведене компоненте повезују се са мањим ризиком од кардиоваскуларних болести.

С друге стране, студија објављена у једном страном часопису бавила се анализом 100 научних студија које су испитивале ризике од дефицита гвожђа и витамина Б12. Аутори студије истичу да људски организам није у могућности да искористи витамин Б12 у облику присутном у биљкама.

Витамин Б12 или кобаламин један је од осам витамина из Б групе па је попут осталих витамина из тог комплекса топив у води. Неопходан је нашем телу за правилно функционирање и здравље нервног система, можданих система и црвених крвних зрнаца.

Вегетаријанци су подложнији оболевању од психолошких болести него особе чија прехрана укључује и месо, а двоструко су склонији депресији, показало је ово истраживање.

Бити или не бити вегетаријанац – на вама је одлука, али шта год да одлучите, морате знати шта радите и зашто то радите.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.