Пет милиона динара за субвенционисање уметничких и старих заната у Војводини

Zanati

У Удружењу самосталних занатлија Новог Сада, уручени су уговори корисницима који су добили средства на конкурсу Покрајинског секретаријата за привреду и туризам којим се субвенционишу предузетници, микро и мала правна лица за развој и ревитализацију уметничких и старих заната, односно послова домаће радиности.

Секретаријат је доделио укупно пет милиона динара ради унапређења и очувања процеса производње на начин који не угрожава традиционалну технологију карактеристичну за уметнички или стари занат или посао домаће радиности, у циљу повећања конкурентности, односно укупног развоја предузетништва у АП Војводини.

Средства су додељена за набавку опреме или репроматеријала, а појединачни износи су одобравани у висини до 100 одсто куповне вредности по пројекту апликанта, са урачунатим ПДВ-ом.

Према речима секретара Ненада Иванишевића, субвенције су добила 24 корисника, а по 2,5 милиона динара распоређено је за текуће (13 корисника) и за капиталне субвенције (11 корисника).

  • Стари занати су важни због традиције, али и због туризма, јер нема туристичке манифестације без старих заната, који, као нешто што је аутентично, привлаче велик број посетилаца. Идеја је да се ова пракса настави и наредне године, али са већим износом, као и да у програме запошљавања уведемо посебну категорију – обуку новозапослених за старе занате. Занати су важни и за очување културе мањинских заједница, јер они у већини случајева карактеришу њихово биће. Занати су скуп производње, туризма, традиције и очувања мултиетничности, по чему је Војводина надалеко позната, рекао је Иванишевић.

Међу корисницима средстава јесу многобројне занатлије из читаве покрајине, од сарача до кожара, од кројача до дрводеља и уметничких ливница, што јасно показује опредељеност становништва да активно ради на очувању традиционалне производње како би ова привредна делатност наставила да живи и на неки својствен начин иде у корак с временом и модерним токовима, а опет да не изгуби своју сврху и особеност.

Занатлијама су уговоре заједно уручили секретар Ненад Иванишевић и председник Удружења Славко Новаковић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs