Представљен Е-киоск који ће помоћи подизању свести потрошача о њиховим правима

Kiosk

Поводом обележавања Светског дана права потрошача одржана је промоција Е-киоск-а, који је, како наводе надлежни, изузетно значајан за подизање свести потрошача о њиховим правима.

– Данас промовишемо Е-киоск у ужем смислу, а електронску куповину у ширем смислу. Електронска куповина је прошле године у односу на 2020. годину порасла за 70% и обрт на том тржишту у Србији је 55 милијарди динара. Када су у питању тужбе потрошача оне се мање односе на електронску куповину, него на традиционалну, само 7% њих се односи на трговину онлајн – рекао је државни секретар у Министарству трговине, туризма и телекомуникација Урош Кандић.

Присутнима се, поред државног секретара, обратио и представник Организације потрошача Крагујевац, Зоран Николић који је рекао да је Е-киоск начин да се потрошачи упознају са својим правима на лицу места, односно пре одласка у куповину.

Е-киоск који ће у ТЦ Галерија бити постављен наредних шест месеци тестирали су представници удружења потрошача, новинари и грађани, наведено је на сајту Министартсва.

– Идеја са Е-киоска је настала из нечега што ми знамо и о чему стално причамо, а то је да потрошачи нису довољно свесни својих права. Не постоји никакав закон који ће вас заштити уколико ви не покажете иницијативу. Ово је једна област која мора да буде перманентна. Потрошачи само морају бити свесни својих права. Колико год кампање биле једнократне, заштита потрошача је перманентна мисија – закључио је Николић.

Е – киоск – ваш партнер у куповини! је пилот пројекат Министарства трговине, туризма и телекомуникација који је прво постављен у ТЦ Галерија, а у плану је проширење овог пројекта и на друга важна трговачка и шопинг места широм Србије. Апликација ће такође бити доступна на веб сајту Министарства трговине туризма и телекомуникација – Сектора за заштиту потрошача.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.