Проф. др Саша Марковић изабран за декана Педагошког факултета у Сомбору

Чланови Савета Педагошког факултета у Сомбору, на седници која је одржана 12. маја 2021. године, тајним гласањем уз подршку 16 од 17 чланова донели су одлуку да за декана Факултета, за период од 1. октобра 2021. године до 1. октобра 2024. године буде изабран проф. др Саша Марковић. На тај начин је Савет потврдио кандидатуру коју су подржали чланови Наставно-научног већа Факултета. Проф. др Саша Марковић је редовни професор из области историјских наука на Катедри за друштвене науке, а на Педагошком факултету у Сомбору је запослен од 2009. године. Предавач је више предмета на основним, мастер и докторским студијама.

Предмет његовог истраживачког интересовања су рефлексије ев­ропских културних, друштвених и образовно-васпитних идеја код Срба у 19. и 20. веку, као и утицај друштвене мисли на стварање национал­ног, политичког и ширег културног идентитета. У вези с тим, у одређеним научним радовима и монографијама његово занимање је било везано за истраживање прошлости данашње територије АП Војводине и града Сомбора, као препознатљивог расадника културно-образовних идеја Срба.

Трагајући кроз област неисцрпе инспирације прошлости Града, професор Марковић је до сада објавио три научне монографије: „Политичка биографија Јована Јоце Лалошевића“ (2011), „Српски учитељ у Угарској 1778-1918“ (2016 – поводом две стотине година од пресељења Препарандије из Сентандреје у Сомбор) и „Сомбор 1918 – остварена нада и неускраћена права“ (2018 – поводом 100-годишњице од присаједињења Војводине Краљевини Србији и стварања југословенске државе). Овом научном монографијом, град Сомбор је овај изузетно значајан датум обележио на јединствен начин у односу на друге урбанитете Покрајине.

Професор Марковић је аутор више научних монографија и више десетина научних радова које је објавио у релевантним часописима у земљи и иностранству, али и представио на научним скуповима, међународног и националног карактера. Учествовао је и учествује на десетак научних пројеката од којих су два међународна.

Намера професора Марковића је да, кроз многобројне стратешке и конкретне активности, даље унапреди културно-просветну и васпитну мисију Факултета и тиме достојно допринесе развоју институције која баштини традицију Норме Аврама Мразовића основане 1778. године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs