Саборној цркви Светог Саве на Менхетну додељена награда Града Њујорка

Завод за заштиту споменика Града Њујорка доделио је српској светињи на Менхетну – Саборној цркви Светог Саве, награду „Луси Г. Мозес“ за рестуарцију храма након пожара.

Завод за заштиту споменика Града Њујорка ту награду додељује дуже од три деценије, сваке године за десетак пројеката који су показали изврсност у рестаурацији, очувању или адаптацији историјских зграда, изгледа улица и пејсажа који чувају пословне, трговачке, стамбене, институционалне, верске и јавне зграде.

Обнова цркве Светог Саве у Њујорку, изгореле у великом пожару на Ускрс 2016. године, траје и даље, а прва фаза је завршена прошле јесени, када је та српска светиња стављена под кров – односно обновљена споља.

Српска православна црква Светог Саве била је једна од 12 одликованих за 2020, а награда је 6. маја уручена епископу источно-америчком Српске православне цркве Иринеју.

Председница њујоршког Завода за заштиту споменика Пег Брин изјавила је том приликом да је „Kатедрала Светог Саве награђена за прву фазу пројекта – затварање и стабилизација“, наводи се у писму парохијанима које је добио Танјуг.

По њеним речима, „Завод има дугу историју сарадње с Kатедралом (Саборном црквом) Светог Саве и радујемо се њеној потпуној обнови.“

Црква на Менхтену, сазидана у готском стилу пре скоро 170 година, од 1943. је у власништву СПЦ, која ју је откупила од Епископалне њујоршке цркве, и од историјског значаја је не само за српски народ и српску заједницу већ и за град и државу Њујорк.

У тој цркви је 1943. одржан последњи опроштај од великог америчког научника српског порекла Николе Тесле, на коме се од њега опростио и његов пријатељ, велики хрватски и југословенски виолиниста Златко Балоковић, који је свирао познату српску песму „Тамо далеко“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs