САД затварају америчку амбасаду у Кијеву: Привремено је премештају у Лавров, град на западу Украјине

Kijev

Стејт департмент је овог викенда саопштио да ће задржати мало конзуларно присуство у Лавову за хитне службе.

Сједињене Државе затварају америчку амбасаду у Кијеву и „привремено премештају“ мали број преосталог дипломатског особља у Лавов, град на западу Украјине, „због драматичног убрзања гомилања руских снага“, рекао је секретар Држава Антони Блинкен, пише ЦНН.

“Наредио сам ове мере из једног разлога – безбедности нашег особља – и снажно позивамо све преостале америчке држављане у Украјини да одмах напусте земљу“, навео је Блинкен у саопштењу.

„Ове разборите мере предострожности ни на који начин не поткопавају нашу подршку или нашу посвећеност Украјини. Наша посвећеност суверенитету и територијалном интегритету Украјине је непоколебљива“, рекао је он.

„Такође настављамо наше искрене напоре да постигнемо дипломатско решење и остајемо ангажовани са руском владом након позива председника Бајдена са председником Путином и моје расправе са министром спољних послова Лавровом.
„Пут за дипломатију остаје доступан ако Русија одлучи да се ангажује у доброј вери. Радујемо се што ћемо наше особље вратити у амбасаду чим услови дозволе“, додао је Блинкен.

Потези су уследили неколико дана након што су САД наредиле великој већини службеника америчке владе да напусте земљу и објавиле да ће конзуларне услуге у америчкој амбасади бити суспендоване од недеље. Стејт департмент је овог викенда саопштио да ће задржати мало конзуларно присуство у Лавову за хитне службе.

Амерички званичници су у више наврата позивали америчке грађане да одмах напусте Украјину, упозоравајући да ће руска инвазија доћи сваког тренутка, укључујући и ове недеље.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.