САД покренуле поступке против кинеских држављана: Тврде да су у вези с кинеском владом

FBI

Министарство правде САД саопштило је данас да је покренуло низ правних поступака против људи повезаних са кинеском владом, а по оптужбама да су кршили америчке законе.

У првом случају оптужена су четири кинеска држављана који су наводно покушали да регрутују америчке професоре и остале званичнике да раде као агенти за кинеску владу, наводи се на сајту ФБИ.

У другом случају седморици кинеских држављана се ставља на терет да су узнемиравали Кинезе који живе у САД тиме што су покушавали да их врате у домовину.

Процес ће се водити и против двојице кинеских обавештајаца који су наводно покушали да уз помоћ мита и шпијунаже опструирају кривични поступак у Њујорку.

Додаје се да је ФБИ подржао истраге у сва три случаја, у склопу контраобавештајног рада.

На конференцији за новинаре директор ФБИ Кристофер Реј рекао је да, иако три случаја делују неповезано, „сваки од њих показује да је кинеска влада спремна да прекрши међународне законе у покушају да испуне своје ауторитативне погледе“.

„У сва три случаја, али и хиљадама осталих, утврдили смо да кинеска влада прети демократским нормама и владавини права, док раде на покушајима подривања америчке економске безбедности и основних људских права, укључујући и права Американца“, рекао је Реј.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.