Селаковић: Морамо заједно да се боримо да кроз незгодна времена Србија прође што мање оштећена

Селаковић

Министар спољних послова Никола Селаковић рекао је за РТС да се Србија труди да потпуно самостално доноси одлуке које се тичу њене судбине. У нашим рукама је поступање наше државе када су у питању одређени захтеви у процесу европских интеграција, истакао је Селаковић. Не уводимо санкције Руској Федерецији, али оно што је наш приоритетан циљ јесте бржи европски пут, напоменуо је Селаковић.

Рат у Украјини, глобална криза и нови светски поредак намећу и нова престројавања, позиционирања и правила у дипломатској активности држава.

Шеф српске дипломатије Никола Селаковић рекао је, гостујући у Дненвику РТС-а, да је српска дипломатија у служби државе Србије.

„Србија је једна од ретких суверених држава у Европи и свету, са поносом могу да кажем, која се труди да потпуно самостално и суверено доноси одлуке које се тичу њене судбине“, рекао је Селаковић.

Говорећи о обраћању председника Вучића нацији пре два дана, Селаковић каже да се показало оно по чему се он разликује од многих других лидера: изашао je пред народ са причом која није лака и лепа за слушање, али која је врло рационална, истинита, да свима покаже колико је тежак и комплексан овај моменат кроз који свет пролази – и Србија као део Европе и света свакако.

„Скренуо је пажњу на понашање оних држава које су познате по озбиљном приступу проблемима, стварима, овога пута је то и држава Србија“, каже Селаковић.

Према његовим речима, свет се налази у тренутку промене политичке архитектуре.

„Каже се да се само магарац и будала не мењају. Морамо да се прилагођавамо одређеним околностима, европским, глобалним. Председник Вучић изашао је са планом од десет тачака показујући колико је озбиљан наш приступ надолазећој кризи“, истиче министар Селаковић.

О европским интеграцијама

„У нашим рукама је поступање наше државе када су у питању одређени захтеви у процесу европских интеграција. Ми у европске интеграције улазимо из неколико разлога. Један од разлога је чињеница да се готово 65 одсто трговинске размене обавља са државама чланицама ЕУ, највећи инвеститори и највећи појединачни донатори су из ЕУ, да смо са стотинама хиљада радних места у Србији везани за компаније које су у власништву компанија из држава чланица ЕУ, четири од наших осам суседа су већ у ЕУ“, напомиње Селаковић.

Наводи да је цена коју треба да платимо она коју су плаћале и друге државе које су улазиле у ЕУ. „Морамо да се трудимо да буде за нас што мања, да за што мање добијемо што више, то је правило рационалног пословања, правило добре управе“, каже Селаковић.

Према његовим речима, то је правило добре дипломатије, а приступ проблему који је председник представио је најрационалнији могућ.

„Не уводимо санкције Руској Федерацији, али оно што је наш приоритетан циљ је бржи европски пут да бисмо променили друштво, ојачали владавину права, да бисмо привлачили што више инвестиција, да бисмо били неко ко озбиљно држи финансијску дисциплину у јавним финансијама у тренутку када то не можете да нађете готово ни у једној држави у Европи“, рекао је Селаковић и додао да Србија успева јер се њом озбиљно руководи.

„Чињеница је да је код наших грађана опала заинтересованост за подршку европском путу. Вучић је јасно рекао – дајте ми алтернативу том путу, како ћемо градити више брзих пруга, нових ауто-путева, клиничких центара, болница. То није лепа прича коју грађани воле да чују, то је суштински онако како ствари јесу“, истиче министар.

Када грађанима представите како јесте, послали сте сигнал да ћете се борити и очекујете подршку, разумевања. Морамо да се боримо заједно да кроз незгодна времена Србија прође што мање оштећена, каже он.

Борићемо се свим дипломатским и политичким средствима

Констатовао је да ће Запад тражити да признамо Косово, да би могли да кажу Путину да нема правног преседана.

„Запад на одређени начин води политику која иде ка томе. Борићемо се да она не иде у том смеру, борићемо се свим дипломатским и политичким средствима, борићемо се још јаче“, наводи Селаковић.

„Ми смо ти који тврдимо да је направљен преседан који ће бити коришћен. Говорим о овоме на основу разговара које сам имао са многим министрима дипломатије из Латинске Америке, Африке, Азије који су свесни тога“, каже Селаковић.

Истиче да је свет пун проблема као што је проблем КиМ, не постоји идентичан проблем, али проблем сецесија одређених делова територије држава постоји у читавом свету, на стотине је таквих примера.

Прављање једног преседана може да изроди једну врсту девијантног правила које ће се примњивати у другим случајевима, навео је Селаковић.

„Путин је поменуо случај КиМ, поменуо је саветодавно мишљење Међународног суда правде. Представници Приштине помињу то мишљење у СБ УН, то је мишљење коме је тада српска врхушка допринела постављајући погрешно питање Међународном суду правде“, каже Селаковић.

„Морамо да се боримо за наше интересе на КиМ, интересе државе Србије за интересе српског народа. Не знам да ли је у овом периоду од 23 године држава у дужем временском периоду борила успешније него у ових десет година, а да нам је маневарски простор неупоредиво гори“, напомиње Селаковић.

Шта се дешава ових дана, шта Србија може да уради

Селаковић каже да нећемо седити везаних руку и ногу. Нећемо ћутати, нећемо бити ни незаинтересовани, борићемо се на сваки могући начин, додао је Селаковић.

Постоји заинтересованост Приштине да уђе у Савет Европе, то им фино звучи да продају причу својим бирачима, то је нешто као ЕУ. Русија није више у Савету Европе, ту се одлучује простом већином, подсећа Селаковић.

„Није тајна, Приштина има већину држава чланица Савета Европе на својој страни, али нема принципе на својој страни, шта неко мора да буде да би могао да уђе“, напомиње Селаковић.

Свако ко мисли да ћемо на брутално кршење и Вашингтонског и Бриселског споразума седети скрштених руку, вара се, нећемо, каже он и додаје да ће се активирати свака могућа политика одбране интереса државе Србије и српског народа на КиМ.

Селаковић је на крају рекао да би требало да 16. маја буде на радном ручку у Бриселу поводом одржавања Савета за спољне послове ЕУ, на коме ће Западни Балкан бити главна тема.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs