Селаковић: Са Кубом договорена економска сарадња

Selaković

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је, после разговора са кубанским колегом Бруном Родригезом Париљом, да су Београд и Хавана договорили предстојећу економску сарадњу.

„Трудићемо се да одличну политичку сарадњу пренесемо и на друга поља, а свакако на поље економије. Договорени су конкретни послови и активности између наше две земље у наредном периоду који ће доћи до изражаја. Родригез Париља је изразио интересовање да у што скоријем периоду узврати посету Србији и Београду“, казао је Селаковић.

Министар је нагласио да је српска делегација у Хавани угошћена на највишем нивоу.

„У години у којој републике Србија и Куба обележавају 120. годишњицу успостављања дипломатских односа, почетак латиноамеричке турнеје забележио сам управо у Куби. Разговарао сам са потпредседником Кубе и колегом Бруном Родригезом Париљом, који је велики пријатељ нашег народа. Он је то пријатељство доказивао док је био у УН, у време када је над нашом земљом вршена агресија 1999. године“, додао је Селаковић.

Селаковић се, такође, сусрео са кубанским председником парламента, министром спољне трговине и страних инвестиција, министром културе, са којим је потписао споразум о успостављању директних односа између Народне библиотеке Србије и Националне библиотеке Кубе.

„Куба је наш традиционални, стари пријатељ. Подржавају нас активно, верно, доследно, чврсто у међународним форумима, када је у питању заштита нашег територијалног интегритета и суверенитета, као неко ко на својствен начин помаже у промоцији наших интереса по питању Косова и Метохије у читавом карипском и латиноамеричком региону“, додао је Селаковић.

Министар Селаковић наредних дана посетиће Колумбију, где ће, као специјални изасланик председника Србије, присуствовати инаугурацији новог председника Густава Франсиска Петра Уреге.

Селаковић ће се, током боравка у Боготи, састати са наредним министром спољних послова Колумбије Алваром Лејвом Дураном, као и са бројним високим званичницима држава из овог дела света.

Након Колумбије, током наредне недеље, шеф српске дипломатије боравиће у званичним посетама Костарики и Венецуели.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.