Сијарто: Мађарска и Србија стратешки партнери и пријатељи

Peter

Рат у Украјини је истакао важност мирне коегзистенције у централној Европи, а такође, је јасно ставио до знања колико је важно да су Мађарска и Србија успеле да претворе некадашњи непријатељски однос у стратешко партнерство, па чак и пријатељство, изјавио је данас министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Он је рекао да главну добит од овог историјског пријатељства имају српски и мађарски народ са обе стране границе, пренео је МТИ.

Мађарска и Србија сматрају међусобне етничке мањинске заједнице ресурсима, док економије двеју земаља јачају и подржавају једна другу, казао је Сијарто.

Изузетно је важно у тренутној ситуацији да стране треба да допринесу осигуравању међусобне енергетске безбедности, рекао је он, додајући да Мађарска добија значајан удео гаса који се испоручује са југа.

Сијарто је напоменуо да ће обе земље одржати изборе 3. априла.

Војвођански Мађари могу да гласају и на изборима у Србији и на изборима у Мађарској истога дана, јер је мађарска влада омогућила да “сваки припадник нације, без обзира на место становања, учествује у заједничким одлукама о заједничкој будућности”, рекао је он.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.