Србија међу пет најбољих земаља у Европи за иновације

Branko Ružić

Србија има више од 12.000 истраживача, више од 70 института, 22 изузетно вредна развојна центра и 123 универзитета и факултета, што представља инкубатор огромне енергије и идеја за иновације ИТ и инжењерску област. Како побољшати амбијент за иновације у Србији, објашњено је у 60 препорука које су сабране у Сиву књигу иновација Националне асоцијације за локални економски развој.

Влада Србије ове године подржаће сектор иновација са више од три милијарде динара, тврде у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Србије.

„Посебно су значајне препоруке у погледу сарадње науке и привреде како бисмо поправили улогу Србије на светским листама конкурентности а посебно глобалном индексу иновативности где у домену сарадње науке и привреде бележимо оцену 39,6 од 100“, каже Бранко Ружић, министар просвете, науке и технолошког развоја.

Србија је међу пет најбољих земаља у Европи за иновације, истиче министар задужен за иновације и технолошки развој. То потврђује прошлогодишњи извоз у ИТ сектору и иновацијама, који је први пут премашио извоз пољопривредних производа.

„Можемо да очекујемо да ћемо у овој години, до краја 2022. успети да достигнемо извоз свега што је везано за иновације, ИТ-јем и дигитализацијом од близу две милијарде долара. То је један фантастичан успех за државу величине као што је Србија“, каже Ненад Поповић, министар без портфеља задужен за иновације и технолошки развој.

Међу најбитнијим препорукама су оне о увођењу индустријских доктората у образовни систем Србије, укидање кажњавања стартапова због кашњења уплате једне рате кредита.

„Да се законом уреди употреба вештачке интелигенције, нарочито у погледу примене етичких стандарда, да се омогући примена паметних уговора у нашем правном систему, да се укину арбитрарна ограничења за постављање радио-станица мобилне телефоније“, каже Душан Васиљевић, директор за конкурентност и инвестиције НАЛЕД-а.

„Сива књига иновација“ између осталог, садржи и стимулативне предлоге за пореске олакшице и субвенције за електрична и хибридна возила и електричне бицикле као и предлог подстицајних мера за њихову набавку.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.