Србија се спрема за такмичење кулинарске елите

kuhinjski pribor

Председник Кулинарске федерације Србије Зоран Мишковић изјавио данас је да ће наша репрезентација учествовати у новембру на Светском купу у Луксембургу, који је једно од три најважнија кулинарска такмичења у свету.

Он је у изјави за Танјуг рекао да ће наш тим састављен од 20 чланова бити једна до 10 репрезентација које ће учествовати на овој престижној манифестацији и то у две категорије: ресторан нација и бифе.

„За категорију ресторан нација се припремају пређело, јело и дезерт. Спрема се 60 оброка на тему импровизације свадбе или сличне прославе. Тим је пет сати у боксу, а судијски жири прати читав процес од припреме намирница до припреме јела. Жири у сваком тренутку може да узме неколико тањира кад се износи поруџбина и оцењује квалитет јела“, објаснио је Мишковић.

Навео је да се бодују хигијена, припрема јела, изглед тањира, укус јела и на основу збира бодова се проглашава победник.

Мишковић је открио да се у категорији бифе оцењују припрема бифе стола, квалитет фингерфуда, свечане плате, пређела, јела и дезерта, укључујући ситне колаче.

Он је рекао да је наше кулинарство већ примећено у свету, јер је 14 српских ресторана уврштено у Мишленов водич.

„Још нико није добио Мишленову звездицу, међутим то што су доспели у водич значи да ће Мишленови инспектори сваке године долазити да провере да ли се одржавају стандарди квалитете хране и услуга и то им је мотив више да буду још бољи. Свака звездица носи озбиљан труди и тимски рад“, напоменуо је Мишковић.

Он је честитао колегама чији ресторануи су уврштени у овај престижни светски кулинарски водич.

„То значи да су њихов ресторан и кувари који у њима раде у истом рангу као и ресторани у Паризу, Лондону и Њујорку. Значи да је то нова слика Србије у угоститељству“, закључио је Мишковић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs