Студирање у Србији више неће бити исто, улаже се 155 милиона евра

Студиранје

Два главна задатка која ће бити у фокусу у 2022. години у области образовања јесу даља дигитализација образовног система и инвестиције.

Улагање у образовање је улагање у будућност и то је један од стратешких циљева сваке модерне државе. У протеклих неколико година држава је уложила 22,7 милијарди динара, односно 200 милиона евра у обнову школа у Србији.

Наша држава је одлучила да уложи новац и у универзитетску инфраструктуру државних факултета у Србији у износу од око 155 милиона евра. Новац ће бити искоришћен за изградњу нових зграда и реконструкцију постојећих објеката на седам факултета, што је укупно око 90.600 квадрата.

У Крагујевцу ће се изградити нова зграда Филолошко-уметничког факултета, у улици Лицеја кнежевине Србије на више од 13 хиљада метара квадратних. Пројектом је дефинисан простор за целодневни боравак студента и запослених у две смене и то укупно, за 1.745 студената и 130 запослених. Имаће четири етаже, атељее, музичке кабинете, студентски кафић и простор за додатне садржаје и активности студентске које до сада студенти нису имали. Вредност инвестиције за изградњу зграде је око 5,7 милиона евра.

У Косовској Митровици је у току изградња нове модерне зграде Универзитета у Приштини, са привременим седиштем у том граду. Објекат ће имати 10.500 метара квадратних и простираће се на четири спрата са подрумом и галеријом. Када буде завршен, у савременом Универзитетском центру биће смештене зграде Природно-математичког факултета, Економског факултета, Правног факултета и зграда Ректората.

На Новом Београду биће изграђена зграда намењена студентима Географског факултета и Факултета безбедности. За градњу су намењене парцеле на Новом Београду, површине 11.287 метара квадратних, у делу блока 67а на којем се налазе Руска школа и Техничка школа Нови Београд. На првом спрату ће бити смештен Факултет безбедности, док ће на другом бити Географски факултет. Факултет безбедности има око 1.800 активних студената и око 73 запослена и осим места за све њих потребна им је стрељана и амфитеатар са 200 места. Географски факултет има око 1.500 активних студената и око 101 запослених, а осим наведеног, захтевано је да се организује изложбени простор.

Ту је требало да се пресели и Биолошки факултет, али он ће бити изграђен на локацији у оквиру Биомедицинског кампуса. Нову зграду добија и Факултет примењених уметности. Привремени школски објекат подигнут на месту некадашњег хотела „Крагујевац” у Карађорђевој улици 15, који од 1960. године користи Факултет примењених уметности, биће срушен да би на тој локацији било саграђено модерно здање за студенте примењене графике, примењеног сликарства и примењеног вајарства, али и објекат који ће бити доступан широј јавности.

Изградиће се и опремити нови објекат и за Факултет музичке уметности, јер је неопходно обезбедити простор за музичку академију и уметнички плес (балет). На Факултету ликовних уметности уследиће комплетна реконструкција и опремање пет постојећих објеката и изградња два нова објекта.

Најављено је и да ће се унутар кампуса техничких факултета бити урађено проширење Електротехничког факултета, изградња заједничких објеката кампуса, санација постојећих зграда и опреме. У току је и последња фаза изградње нове зграде Факултета организационих наука, а држава је у пројекат уложила 5 милиона евра, док ће сам ФОН подржати пројекат са 60 милиона динара за опремање.

У плану је и адаптација Факултета политичких наука и Пољопривредног факултета у Београду, али и факултета у другим универзитетским центрима. Тако ће ново рухо добити Природно-математички факултет у Нишу, Технолошки факултет у Новом Саду, Факултет техничких наука у Чачку, Факултет спорта и физичког васпитања у Нишу, али за сада није познат датум почетка ових пројеката.

У претходних десет година извршена је реконструкција, изградња, доградња и опремање ученичких и студентских домова у вредности од приближно 11 милиона евра, а детаљније се о инвестицијама намењеним образовном систему, али и другим областима, можете информисати на сајту delagovore.rs

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs