Токио, самоспаљивање у знак протеста због државне сахране Шинза Абеа

Tokio

Неименовани мушкарац се запалио у близини канцеларије јапанског премијера, очигледно у знак протеста против државне сахране бившег премијера земље Шинза Абеа следеће недеље, преноси Гардијан.

Мушкарац чије име није познато, је био без свести и задобио је опекотине по целом телу након инцидента у Токију, мање од недељу дана пре државог испраћаја убијеног бившег премијера Шинза Абеа.

Противљење државној сахрани 27. септембра порасло је откако је Абеова смрт довела до открића о везама владајуће Либерално-демократске партије са Унификационом црквом, чији су чланови колоквијално познати као Мунији.

Медији наводе се да је демонстрант, који има 70 година, дошао свести и рекао полицији да се полио уљем пре него што га је запалио. У близини места догађаја пронађена је белешка у којој је рекао да се „снажно противи“ сахрани.

Новинска агенција Кјодо и друге медијске куће саопштиле су да је полиција позвана на лице места око 7 ујутро након извештаја да је неко „захваћен пламеном“. Медији наводе да је повређен и полицајац који је угасио пламен.

Тецуја Јамагами, који је осумњичен да је 8. јула убио Абеа из пиштоља кућне израде, наводно је рекао истражитељима да је циљао политичара због његових веза са Унификационом црквом.

Јамагами је рекао да је његова породица уроњена у сиромаштво пре 20 година када је његова мајка, припадница цркве, донирала велике суме новца тој организацији.

Абе није био члан цркве, али је прошле године послао видео-поруку са честиткама на догађај подружнице. Недавно истраживање владајуће странке од 379 посланика показало је да је скоро половина имала неки облик интеракције са том црквом.

Ту цркву, како наводи британски лист, коју је у Јужној Кореји основао 1954. године самопроглашени месија Сун Мјунг Мун, охрабрио је Абеов деда и послератни премијер Нобусуке Киши да успостави присуство у Јапану, као супротстављање комунизму и синдикализму.

Организација, позната по масовним венчањима, оптужена је да врши притисак на вернике да дају донације које себи не могу приуштити. Унификациона црква је те наводе негирала.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.