Ускоро креће ИПАРД 3: Подршка младима за инвестиције у соларне електране

Solarni paneli

Након успешно завршеног ИПАРД 2 програма и реализованих конкурса из овог новчаног фонда, усвојен је и нови ИПАРД 3 програм са 278 милиона евра бесповратних средстава ЕУ.

У фокусу ће, као што је већ најављено, бити инвестиције у физичку имовину пољопривредних газдинстава (додат сектор рибарства), инвестиције у физичку имовину које се тичу прераде и маркетинга пољопривредних производа и производа рибарства, диверзификација пољопривредних газдинстава и развој пословања (сектор руралног туризма и пратећих услуга).

Први конкурси Министарства пољопривреде за Меру 1 , Меру 3 и Меру 7 очекују се у првом кварталу 2023. године, а поступак конкурисања је захтеван и изискује доста времена тако да је, подсећају из Министарства пољопривреде, потребно на време кренути са припремом документације.

Акценат додатне подршке на ИПАРД 3 програму је на особама млађим од 40 година као и инвестицијима у обновљиве изворе енергије што ће обезбедити додатних 10 посто субвенције. Тренд раста инвестиција у соларне електране је евидентан кроз завршене конкурсе ИПАРД 2 програма. Преко бесповратних средстава у висини од 60-75 одсто за соларне електране корисници могу очекивати повраћај инвестиције за свега 2-3 године.

Б. К.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.