Ускоро „Швајцарска формула плус“ за веће пензије у Србији

Dinara
Министар финансија Синиша Мали најавио је да ће сутра имати састанак са представницима ММФ о измени швајцарске формуле за усклађивање раста пензија, како бисмо увели „швајцарску формулу плус“, да би пензије могле брже да расту и боље прате раст зарада.

Мали је рекао да ће пензије бити усклађене у два наврата, у октобру или новембру и јануару и да ће пензије бити повећане између 18 и 20 одсто.

Министар Мали је рекао да ће сутра имати састанак са ММФ-ом о промени фискалног правила за швајцарску формула због раста инфлације.

Водећи одговорну економску политику дошли смо до тога да је удео пензија у БДП-у 9,2 одсто и наша жеља је да се уведе ново фискално правило, казао је Мали за ТВ Хепи.

„И да уколико имате удео пензија испод 10 одсто БДП-а, да имате право на ванредно усаглашавање или ванредну идексацију пензија до 10 одсто. Ако су вам пензије између 10 и 10,5 одсто БДП-а да усклађујете пензије са растом просечних зарада. Између 10,5 и 11 одсто да то буде швајцарска формула и изнад 11 односно како не би прешло 11 одсто – да усклађујемо пензије са инфлацијом. Са жељом да раст пензија прати раст просечне плате“, објаснио је Мали.

Како је рекао, са оваквим приступом остварујемо циљ да достигнемо 2026. просечну пензију од 450 или 500 евра и да имамо 1.000 евра просечну плату у Србију.

Подсећа да садашња швајцарска формула предвиђа усклађивање раста пензија 50 одсто са инфлацијом и 50 одсто раста просечне зараде и наводи да је то сјајна формула у стабилним условима, али не и када је увећана инфлација.

Мали је нагласио да је раст просечне зараде и даље бржи од инфлације и да је циљ да се заштити стандар пензионера.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.