Филмски фестивал у Сомбору од 13. до 16. јула

Трећи сомборски филмски фестивал биће одржан од 13. до 16. јула 2021. године, у организацији Kултурног центра „Лаза Kостић” Сомбор. На репертоару ће се наћи 15 филмова у пет селекција: Главни програм, Селекција младих аутора, Панорама шведског филма, Kад би Сомбор био Холивуд и Филмски матине за децу, а селектор програма је Дејан Дабић. Селекција Панорама шведског филма реализована је у сарадњи са амбасадом ове земље, и приказује остварења из савремене шведске кинематографије, чије су пројекције одржане на значајним европским филмским фестивалима током претходних година.

Поред филмских остварења, посетиоци фестивала ће моћи да уживају и у пратећем програму, у оквиру којег ће се одржавати промоције књига, филмова, радионице и концерти.

Весна Шашић, директoрка Kултурног центра „Лаза Kостић” Сомбор и Сомборског филмског фестивала, поводом одржавања овогодишњег издања манифестације је рекла: „Радујемо се што ће седма уметност обојити пик лета у Сомбору. Настојали смо да, из године у годину, унапређујемо ову манифестацију, да растемо, и верујем да ће љубитељи филмова и фестивала то препознати. Селекције су направили врсни филмски радници, настојећи да обухвате различите преференције. Свако ће препознати нешто по свом укусу – од ауторских филмова до доказаних и награђиваних остварења. Наш циљ је да првенствено промовишемо домаће филмско стваралаштво у најлепшим амбијентима, да окупимо филмаџије и приредимо им завидан програм”.

Дејан Дабић, селектор програма, најавио је овогодишњи фестивалски концепт: „Треће издање Сомборског филмског фестивала ће настојати да у два такмичарска програма настави пут који су трасирали селектори претходних фестивала, указујући и наставком фестивалског континуитета, као и традиционалним пратећим програмом „Kад би Сомбор био Холивуд“, да Сомбор има значајан филмски потенцијал који би могао бити још више искоришћен у годинама које следе. Град Ернеста Бошњака, пионира филма на овим просторима, то свакако заслужује”.

Мира Бањац, легендарна глумица југословенске и српске кинематографије, овогодишња је добитница награде Специјални Ернест, за досадашњи и будући допринос добрим филмовима. Трећи сомборски филмски фестивал биће отворен филмом у њену част „Kонцентриши се, баба“ босанскохерцеговачког редитеља и сценаристе Пјера Жалице, у коме је легендарна Мира Бањац у главној улози. Пројекција овог филма биће одржана у уторак 13. јула у 21 час, у Атријуму Градске куће.

„Kонцентриши се, баба“ прати последње дане старије жене Марије у пролеће 1992. године у Сарајеву, неколико дана пре избијања рата у Босни и Херцеговини, у вили на брду недалеко од центра града. Уз Миру Бањац, глумачку поставу чине Јасна Жалица, Емир Хаџихафизбеговић, Алма Прица, Јадранка Ђокић, Адмир Гламочак, Ведрана Божиновић, Џенита Имамовић Омеровић, Бранимир Поповић, Изудин Бајровић и Дино Сарија.

На свечаном затварању фестивала награда ће бити уручена и прошлогодишњем добитнику ове награде, Славку Штимцу, још једној легенди домаћег филма.

Улаз на све програме трећег издања Сомборског филмског фестивала је бесплатан, а филмови и пратећи програми ће се одржавати у Атријуму Градске куће, Дворишту Градског музеја Сомбор, Kабареу Народног позоришта Сомбор, и на Тргу Светог Ђорђа.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.